Bara EU-kistan växer
Här röstas för att fylla EU:s kassakista. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De svenska socialdemokraterna röstade, inte helt oväntat, ja till detta förslag. Även Maria Carlshamre (fi) röstade ja. Lena Ek (c) från Valdemarsvik, som ofta talar om "ett smalare men vassare EU", och Olle Schmidt (fp), lade ned sina röster.
I övrigt röstade de svenska ledamöterna nej, i den mån de överhuvudtaget närvarade vid slutomröstningen.
EU-parlamentet i sin helhet röstade dock ja med en rungande majoritet.
Nils Lundgren från Junilistan lade fram ett ändringsförslag som framhöll medlemsstaternas okränkbara självbestämmanderätt när det gäller skatter och som underströk att det krävs enhällighet för att medlemsstaterna överhuvudtaget skall införa någon EU-beskattning. Förslaget röstades ned med 444 nej-röster, 157 ja-röster och 37 nedlagda röster. Maria Carlshamre (fi) hörde till dem som röstade nej till Nils Lundgrens förslag och Jan Andersson (s) visste inte vad han skulle tycka och lade ned sin röst.
Göran Färm (s) som tidigare i år i polemik med undertecknad garanterat att socialdemokraterna var emot införandet av egen beskattningsrätt för EU, var inte ens närvarande vid omröstningen om EU-skatterna. Endast två av fem socialdemokrater var för övrigt på plats, och de som var det röstade, som sagt, ja vid slutomröstningen om ärendet. Kontentan av att ge EU egna medel, och att på sikt införa en EU-skatt, är att unionens budget växer. Pengarna används långt bort från vanliga människors insyn och kontroll, och till projekt och verksamheter som åtskilliga svenskar med all rätta ifrågasätter.