Smedby AIS (Sais) är Östergötlands största fotbollsförening för barn och ungdomar där alla ledare bidrar med en viktig samhällsinsats. SAIS bildades 1929 av fem tonåringar och genom åren har Sais herrlag alltid haft många egenutvecklade spelare vilket varit en viktig del i föreningens tradition, identitet och filosofi. De senaste 15 åren har antalet egenutvecklade spelare i föreningens herrfotboll minskat. Förändring skedde när Per-Arne Sterner valdes till ordförande 2008. Han var samtidigt sportchef för herrfotbollen. Stora summor lades på dyra kortsiktiga spelarrekryteringar – utan koppling till Sais. Detta i stället för att prioritera föreningens spelarutbildning och spelarutveckling.
I Sais mål och riktlinjer stod att ”våra representationslag ska till övervägande delen bestå av egna utbildade fotbollsspelare”. Stadgarna angav att ”ordföranden övervakar att föreningens stadgar, regler och beslut efterlevs”. Sais herrtrupp har tyvärr under flera år innehållit knappt en handfull egna spelare, vilket skapat missnöje bland ledare och andra. Till säsongen 2019 valdes Håkan Liljeblad som ny ordförande och en ny styrelse tillträdde.
Styrelsen fastslog 2019 tre överordnade mål och riktlinjer:
- En god ekonomi i balans.
- Bedriva en jämställd verksamhet för flickor och pojkar.
- 2025 bestå av minst 60 procent Sais egna spelare i respektive A-trupp, herr och dam.
Vi var många som med detta såg fram mot en positiv förändring inom seniorfotbollen och en prioritering av Sais egenutvecklade spelare, minst 60 procent! Men vad hände?
Den negativa inriktningen med ekonomiskt belastande värvningar fortsatte. Andelen egenutvecklade spelare i herrtruppen hade nu minskat till endast tio procent under hösten 2022! Hur skapas förståelse för tagna beslut, dyra värvningar, intresse bland ledare, spelare och föräldrar när styrelsen driver en utveckling som inte överensstämmer med mål och riktlinjer? Detta måste omgående hanteras i en seriös debatt i föreningen då den inriktningen som nu råder med kortsiktiga värvningar, helt tar bort föreningens själ samt dränerar ekonomin. Våra ungdomar är värda en förening att se upp till och se möjligheterna i sitt utövande in i framtiden utifrån sina drömmar, behov och kunskaper i en fungerande idrottsanläggning.
En viktig del i allt detta är en sund ekonomi.
Ekonomin är oroväckande, inte bara med tanke på spelarersättningar och dess konsekvenser utan även med fotbollsarenans skötsel och kostnadsbild. Därför är det även hög tid att ta en övergripande ekonomisk handlingsplan för Sais ekonomi inför framtiden då Sais fastighetsbolag har en låneskuld till Norrköpings kommun på flera miljoner kronor och dessutom en ännu outredd momsskuld till Skattemyndigheten på miljonbelopp. Hittills har dock Sais styrelse undvikit att redovisa fastighetsbolagets räkenskaper vid föreningens årsmöten. Vad vill man dölja? Samtidigt är det dags för byte av två slitna konstgräsplaner vilket måste finansieras med flera miljoner kronor. Har det fonderats medel till detta eller räknar man med att belasta medlemmarnas redan höga avgifter ytterligare? Hur ska dessa miljoner till anläggningen inhämtas?
Sais, det är hög tid att följa givna beslut och omgående klarlägga hanteringen av vår anläggning och de ekonomiska krav som ställs, nu och i framtiden.
Roland Borgen
Claes Göran Claesson
Jan Reimander
Thomas Westerberg