Nyligen presenterade regeringen sin åttonde budget. En budget fylld av förslag på hur jobben ska blir fler och hur vi kan bryta utanförskapet, säkra välfärden och skapa breda vägar in på arbetsmarknaden för dem står längst bort.
Regeringen vill att övergången från utbildning till arbete ska fungera bättre. Det måste finnas fler vägar till jobb. Därför föreslås ett ekonomiskt stöd för arbetsgivare som anställer unga på basis av yrkesintroduktionsavtal. Yrkesintroduktionsavtal är ett samlingsnamn för branschspecifika avtal om anställningar för individer utan tidigare erfarenhet i yrket. Man ska lära sig jobbet på jobbet, helt enkelt.
Regeringen vill säkerställa att unga som riskerar att få mer varaktiga problem på arbetsmarknaden tidigt ska få det stöd de behöver för att gå till arbete eller studier. Därför satsar regeringen i budgetpropositionen sammantaget 263 miljoner kronor för 2014-2016. Satsningarna syftar till att ytterligare förstärka insatserna för arbetslösa unga, framförallt de som står långt från arbetsmarknaden.
Det är också viktigt att personer med funktionsnedsättning, och speciellt unga, kan ta del av insatser för att komma i arbete. Regeringen föreslår därför en ny satsning på utvecklingsanställningar inom Samhall, riktad mot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och som befinner sig i sysselsättningsfasen, med prioritering av unga. Satsningen beräknas pågå till och med 2017 och omfatta 1000 platser i genomsnitt per månad.
Sverige står inför ett vägval 2014. Antingen höjda skatter och ökad belastning på jobben eller en politik för fler jobb i växande företag. Genom att skapa vägar in på arbetsmarknaden för grupper som står långt från jobb kommer fler i arbete, välfärden tryggas och samhället hålls ihop. Alliansen tar ansvar för jobben och för Sverige.