Vilka är bristerna i företagsklimatet i Norrköping, undrar socialdemokraten Robert Höglund (7/2) och riktar frågan till mig. Han skriver vidare att det är märkligt om – notera om – företagsklimatet skulle vara sämre i Norrköping. Han “tror inte” att så är fallet och pekar på att Rusta flyttar hit. Han tror också att jag kan ha något med företagsnedläggningarna att göra genom att jag kanske har “varnat det globala kapitalet” för Lars Stjernkvist.
Ja, var ska man börja? Vi tar en sak i taget.
ReplikI Pekingrapporten har vi sammanställt vad företagarnas själva säger i olika undersökningar. Framförallt är det just kommunen som får kritik: Tjänstemäns attityder företag (plats 229 av 290 kommuner), osund kommunal konkurrens (228), tillämpning av lagar och regler (228). För fjärde året försämras näringslivsklimatet, enligt denna undersökning. Det bekräftas av Sveriges kommuner och landsting, där Norrköping också återfinns i botten, plats 141 av 189.
Höglund nämner Rustas etablering som ett positivt tecken. Jag instämmer, men konstaterar också att Norrköping tappar i rankingen över bästa logistiklägen. Örebro drar förbi och Jönköping kommer ifatt, just eftersom de fått fler etableringar.
Ett avgörande problem för företagsklimatet är de styrande politikernas värderingar. Undersökningarna ovan menar ett kommunalråd, Bengt Cete, borde slängas i pappersåtervinningen. En annan, Linda Snecker (V), vill lägga ner vissa framgångsrika företag i Norrköping. Höglund och socialdemokraterna visar själv på dessa värderingar, då han tror att jag kan ha “varnat det globala kapitalet” för Norrköping. När jag är kritisk till dåliga resultat i skolan och hög arbetslöshet är det för att jag är övertygad om att det kan bli bättre, men då måste vi också inse problemen. Höglund och socialdemokraterna visar i sin artikel en stor brist på det allvarliga läget. Norrköping behöver nya värderingar, nya idéer och ny energi.