Som företagare har jag svårt att förstå den stora debatten om från vilken inkomst den högsta marginalskatten startar, den s k brytpunkten. Vare sig från regeringen eller från oppositionen användes rätt siffror för att förklara hur hög skatten är på löneinkomster.
Företagare som betalar in både skatten på inkomst och arbetsgivaravgifterna ser att den totala skatten är mycket högre än vad som syns i lönebeskedet.
Utöver lön och inkomstskatt måste arbetsgivare betala 31,42 procent i arbetsgivaravgift. Arbetsgivaravgiften är kopplad till olika förmåner som ålderspensionsavgift, sjukförsäkringsavgift och arbetsskadeavgift.
Dock finns en del som kallas ”allmän löneavgift” och som är en ren skatt helt utan förmåner för den anställde.
I budgeten kallar Finansdepartementet den allmänna löneavgiften för ett ”dragspel” och använder den för att justera så att den totala arbetsgivaravgiften är lika hög varje år. Om vi lyckas väl på arbetsplatserna med att sänka sjukförsäkringskostnaden, då höjs istället den allmänna löneavgiften. Det lönar sig således inte skattemässigt att sänka sjukförsäkringskostnaderna. År 2014 uppgår denna dolda skatt på alla löner till hela 9,88 procent.
Debatten om brytpunkten och andra skatter skulle må mycket bättre om alla såg hela skatten. Den högsta marginalskatten är idag, inklusive arbetsgivaravgifter, 67 procent och inte 55 som ofta hävdas av politiker. Så länge vi kallar skatter för avgifter för att dölja det totala skattetrycket är det svårt att få en sund skattedebatt.