Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ibland hörs inte ett pip från oppositionen

FOLKBLADET INSÄNDARE2014-03-07 09:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför Lagen om valfrihet, LOV så blir företagsklimatet bättre, skriver Eva-Britt Sjöberg (KD). Nja, jag är inte säker på att företagsklimatet blir bättre om vi inför fri etableringsrätt inom omsorgen. Lika lite som jag tror att företagsklimatet har förbättrats av att vi har haft ett liknande system för fristående skolor. Jag förstår att Eva-Britt gillar LOV, men man ska nog akta sig för att se sina egna käpphästar som lösningen på alla problem.

Replik

Dock, hon tar upp en viktig fråga; hur ska vi få fler jobb och sänka arbetslösheten. Hon tycker även att vi ska lära oss av Linköping. Jo, det är viktigt ta till sig vad andra gör. Dessutom visar jämförelsen med andra kommuner att utbildning är en allt viktigare framgångsfaktor. Det som just nu händer i Norrköping och Motala (Autoliv planerar flytta) visar att många jobb är flyktiga. Men genom att satsa på teoretisk och yrkesutbildning kan vi skapa fler jobb och tryggare jobb.

Av förklarliga skäl har residens- och universitetsstäder en fördel. Självklart ska vi som granne dra fördel av det. Men det anmärkningsvärda i Östergötland är att två städer växer och att jobben blir fler i två städer. Under de senaste fyra åren har antalet arbetstillfällen ökat med 6,5 procent i Linköping och med 7 procent i Norrköping. Ökningen är för svag i hela landet. Särskilt i Norrköping måste vi anstränga oss betydligt mer då vi har högre arbetslöshet och fler som behöver yrkes- och annan utbildning, inte minst som följd av de varsel som ytterligare förvärrat läget.

Det är mot den här bakgrunden som vi bygger ut vår egen utbildning, inte minst yrkesutbildning, och fördjupar samarbetet med Universitet. Dessutom kan och ska vi göra mer för att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden och förbättra servicen till befintliga och nya företag. Bara under senare tid har vi satsat ytterligare cirka 25 miljoner för att förbättra stödet till företag.

Om det sistnämnda är jag och Eva-Britt Sjöberg helt ense. Vad som däremot förbryllar är att hon och andra alliansföreträdare gör så lite för att övertyga sin regering om att det behövs mer utbildning. Inte ens när regeringen drar ner på vuxenutbildning och försämrar för studerande hörs ett pip.

Ok, jag begriper att oppositionen är kritisk. Det tillhör liksom rollen att se det problematiska snarare än det hoppfulla. Jag har nu varit ytterst ansvarig i tre år och är väl medveten om att vi måste våga se problemen. Samtidigt kan det knappast vara klokt blunda för det som växer och utvecklas trots våra bekymmer och trots att vi än så länge saknar den draghjälp som andra har.

Läs mer om