Idag kännetecknas politiken av att det byggs för lite gentemot efterfrågan, hyrorna blir höga på det som byggs, vilket leder till segregation och utanförskap.
Staten har kapitulerat och bostaden ses idag som en marknad bland andra marknader, särskilt sedan reglerna kring presumtionshyra infördes 2006.
Kortsiktigt finns det åtgärder som kan främja en positiv utveckling av bostadsmarknaden vilka kan initieras redan innan ett större samlat grepp tas:
Uppluckring av amorteringskrav vid bostadsköp.
Återinförd fastighetsskatt.
Successivt avskaffande av ränteavdragen.
Utveckling av investeringsstöd för byggande.
Översyn av reglerna för bostadsbidrag så att även låginkomsttagare och fattigapensionärer har möjlighet att hyra nybyggda lägenheter.
Införande av någon typ av bostadslån och förmånligt bosparande till unga vuxna för att gynna deras möjligheter att komma in på bostadsmarknaden och därigenom också påbörja arbetet med att sanera den idag alltför oreglerade andrahandsmarknaden.
Att den s.k. flyttskatten ses över för att underlätta flyttkedjor.
Översyn av olika planprocesser för att undersöka om dessa tidsmässigt kan förkortas utan att det uppstår ett demokratiskt underskott.
Amorteringskraven får till följd att de omflyttningar som behövs för att matcha arbetsmarknadens behov inte kommer till stånd och den ekonomiska tillväxten får därmed inte nödvändig stimulans. Vår uppfattning är att amorteringskrav bör avtalas mellan långivare och låntagare.
Ett återinförande av fastighetsskatten skulle öka den ekonomiska rättvisan mellan människor och mellan regioner och kommuner. Självfallet måste ett återinförande av fastighetsskatten kombineras med åtgärder som garanterar att människor som bott i en fastighet under många år garanteras kvarboende.
Vi stödjer också kravet att successivt avskaffa ränteavdragen. Om man jämför hur mycket ränteavdragen ger till boende i t.ex. Djursholm och Lidingö med boende i t.ex. Ydre och Valdemarsvik så ser vi mycket stora orättvisor.
Ett nytt investeringsstöd finns med i den nyligen beslutade budgeten, vilket är mycket positivt. När regeringen återtar initiativet inom bostadspolitiken är ett långsiktigt investeringsstöd en viktig framgångsfaktor.
Stigmatisering och segregation måste vara ett avslutat kapitel inom svensk bostadspolitik. Därför menar vi att en översyn av bostadsbidragen också måste ingå i en ny bostadspolitik.