Att det skall vara så svårt för en stor och framgångsrik kommun, som Norrköping, att lösa matfrågan för våra hemtjänstsbehövande äldre, på ett vettigt sätt, är mycket besynnerligt.
Det senaste utspelet från Vård-och omsorgsnämnden som sköter dessa frågor, var att ”brukaren” (hemskt ord) själv skulle få den stora ynnesten att välja matleverantör. Det föll på sin egen orimlighet. Det var ingen restaurang som ville ställa upp. Detta för att något minimiantal portioner, per dag/vecka ej kunde garanteras. Dessutom svara för mottagande av beställningar samt leverera matlådorna.
Trenden inom den offentligt skötta mathållningen är att maten skall lagas så nära den som skall äta den som möjligt. Det blir den bästa kvaliteten då. Därför byggs inga nya storkök upp, när de gamla är uttjänta och utdömda. Även i Norrköping lades planerna på byggande av ett nytt storkök vid Sandbyhov ned. I stället rustas de mindre, tidigare så kallade, beredningsköken upp, vid skolor, dagis och äldreboenden, för att klara av en fullödig matlagning. Kanske också med nedkylningsutrustning. Varför inte låta dessa mindre kök även få leverera matlådor med varm eller kyld mat till de hemtjänstspensionärer som bor i närheten. Eller måste det vara privata leverantörer? Är det där skon klämmer som allra mest? Transporterna av matlådorna kan med fördel skötas av taxiföretag eller andra åkerier. Efter sedvanlig upphandling förstås.
.
Andra kommuner klarar av allt detta på lite olika sätt. Dels av egna kommunala kök eller privata restauranger. Eller en kombination av bägge. Östersund, Borlänge, Alingsås, Visby och Finspång, inte att förglömma, är goda exempel på detta. Finns säkert flera också.
Mitt förslag är att Norrköpings kommun skickar Vård -och Omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) och vice ordförande Irma Görtz (S) på en studieresa till dessa orter. Jag tror det skulle vara väl använda respengar.