Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sofia Åkerman: Jag älskar mitt liv i dag

När Sofia Åkerman var 17 år hade hon vid flera tillfällen skadat sig själv så allvarligt att hon nästan mist sitt liv. Nu är hon en viktig länk till förståelsen för varför så många unga tjejer har ett självskadebeteende. I juni blir hon färdig sjuksköterska.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-03-19 03:00
När Sofia var runt tio år bar hon redan på tankar om att skada sig själv. När hon var 13-14 år blev hennes psykiska ohälsa synlig utåt. Och under åren som följde tillbringade hon två år på sjukhus för sitt självskadebeteende och sina ätstörningar. Men i stället för att gå under repade hon sig. Nu använder Sofia sina erfarenheter för att hjälpa andra och för att öka förståelsen för självskadebeteende.- Det finns inte så mycket skrivet om detta och inte så mycket kunskap, så det finns ett behov av att få veta mer om det, säger hon.Enligt Sofia är de största missuppfattningarna om personer som skadar sig själva att de är manipulativa, att det handlar om en trend och, kanske framför allt, att det bara handlar om att få uppmärksamhet.- Jag hade skadat mig själv flera gånger innan någon först såg och förstod det. Och jag kan bli frustrerad över att folk inte förstår att det har en djupare orsak än att man vill bli sedd.Unga tjejer som i dag svälter eller skär sig själva blir ofta placerade i ett fack bara för att de ser ut på ett särskilt sätt, som om själva beteendet skulle vara trendigt och höra till en viss stil.- Man förminskar problemet, och för en person som mår dåligt är det inte roligt att få höra såna saker.Sofia menar att det bästa sättet att hjälpa inte är att tycka synd om eller fördöma den som skadar sig, utan att bemöta personen med vänlighet och uppmuntra till andra lösningar.- Till exempel: Jag ser att du mår dåligt och jag förstår att du skadar dig själv, men jag vet också att det i längden bara gör problemen större, säger Sofia.Hon påpekar dock att en vanlig reaktion när någon skadat sig själv är "men oj, mår du så dåligt".- Budskapet blir då att det är mer effektivt att kommunicera genom ett självskadebeteende än genom att förklara med ord vad man känner.Fick en leverskada
I dag mår Sofia bra men hennes liv är kanske inte som en vanlig 25-årings. Hon trivs bäst med att antingen arbeta, plugga, skriva eller planera inför kommande föreläsningar. Att gå ut på krogen tycker hon inte ens är särskilt roligt.- Dessutom fick jag en leverskada som gjorde att jag inte kunde dricka alkohol. Jag tror att det skulle gå bra i dag, men jag älskar mitt liv och har ingen anledning att riskera det på något sätt.
n Namn: Sofia ÅkermanFyller: 25 år den 21 mars 2009.n Bor: I lägenhet i Lund.Familj: Mamma, pappa samt en äldre och en yngre bror.n Aktuell: Med boken För att överleva - om självskadebeteende som kommer den 30 mars. Föreläser om självskadebeteende och ätstörningar samt pluggar till sjuksköterska.n Karriär i korthet: Debuterade med den självbiografiska boken Zebraflickan 2004. Boken har även getts ut i Norge och Danmark. Har jobbat som illustratör och bland annat gjort omslagen till Zebraflickan och boken Häxan och halsbandet. Styrelseordförande och en av fem initiativtagare till föreningen Shedo (Self Harm and Eating Disorders Organisation, www.shedo.org).n Om att fylla 25: "Jag har inte hunnit tänka så mycket på det faktiskt, men det känns nog bra."n Så firar hon födelsedagen: "Vi ska ha styrelsemöte i föreningen (Shedo) den dagen. Men någon dag senare ska fira. Då blir det öppet hus för att jag har så många olika vänner och det är det bästa sättet att sammanföra alla."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om