Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionen får vänta

För Bengt Westerberg betyder 65-årsdagen inte att han kommer att trappa ner på arbetet.  - Nej, tvärtom. Jag har lite semester nu fram till födelsedagen. Sen blir det hårt tempo hela hösten.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2008-08-21 03:00
Jobbet är en stor del i Bengt Westerbergs liv. Han tycker om att arbeta och säger att han ofta har haft roligt. - Jobben har oftast känts angelägna. För mig flyter de ihop med mina personliga intressen.Mer än heltid
Nu handlar det framför allt om engagemanget i Röda Korset, där Bengt Westerberg just har fått förnyat förtroende som styrelseordförande fram till 2011. Det är hans andra mandatperiod och arbetet är mer än heltid.Har du mer makt nu som ordförande för Röda Korset än som politiker?- Jag tror aldrig att enskilda människor upplever att de har så stora möjligheter att påverka. I stället känner nog de flesta en viss vanmakt. Samtidigt kan man ju både som politiker och i den position jag har nu åstadkomma en hel del. Hur hanterar du vanmakten?- Om utgångspunkten är att man ska förändra hela världen i ett slag, då är det klart att det känns hopplöst. Det viktiga är att se att många enskilda människor kan få det bättre genom de insatser man gör. Och att det går att åstadkomma saker som betyder något. Westerbergeffekten
Bengt Westerberg växte upp i Södertälje och engagerade sig tidigt i folkpartiets ungdomsförbund. Så småningom avancerade han till moderpartiets inre kärna. I maj 1983 blev han invald i folkpartiets partiledning och bara några månader efteråt tog han över ledarskapet efter Ola Ullsten. Partiet hade då knappt fyra procent av väljarstödet. Men inför valet 1985 slog Bengt Westerberg igenom. Genom sin rättframma stil fick folk upp ögonen för honom och plötsligt hade stödet ökat till över 14 procent. Westerbergseffekten blev ett begrepp. Drygt elva år senare avgick han. Fortfarande betraktas han av många som en hedersknyffel, en som gör rätt för sig och säger ett sanningens ord. Som den gången under valvakan 1991 då han reste sig ur tv-soffan när Ny Demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson anlände. - Den gången handlade det mycket om deras inställning till invandrare, och där har jag kvar ett starkt engagemang. Bert Karlsson är ju på tv titt som tätt, hur känns det att se honom nu?- Det har hänt att jag funderat över vad det är som gör honom så attraktiv som tv-figur. Men det är väl att han säger precis vad han tänker utan närmare eftertanke. Det tycker man uppenbarligen är spännande i den moderna mediavärlden.
n Namn: Bengt Carl Gustaf Westerbergn Fyller: 65 år den 23 augusti 2008n Bor: På Södermalm i Stockholm.n Familj: Iblandbo med Inger Holmström, 3 barn och 5 barnbarn.Aktuell: Ska göra flera resor, bland annat till Sydafrika för att ta fram en strategi för hur internationella Röda Korset ska arbeta i Afrika.n Karriär i korthet: Har studerat medicin, statskunskap och nationalekonomi. Engagerade sig tidigt politiskt i folkpartiets ungdomsförbund. Partiledare för folkpartiet 1983-95, satt i regeringen 1991-94. Efter politiken inleddes en karriär som styrelseproffs och har nu en rad olika uppdrag. Nyligen omvald som styrelseordförande för Svenska Röda Korset. Är även vicepresident för Internationella rödakorsfederationen. Är också ordförande för Cirkus Cirkör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om