Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kyrkan formade Göran Hägglund

Göran Hägglund bestämde sig aldrig för att bli en aktiv politiker. Det var i stället något som växte fram ur ett engagemang han alltid har känt. Men att det blev kristdemokraterna han skulle gå med i var kanske inte helt oväntat.

Göran Hägglund har varit aktiv kristdemokrat sedan tonåren och tycker att politikerlivet har gått bra att kombinera med familjelivet i Bankeryd.

Göran Hägglund har varit aktiv kristdemokrat sedan tonåren och tycker att politikerlivet har gått bra att kombinera med familjelivet i Bankeryd.

Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-01-26 03:00
När Göran Hägglund var liten var han övertygad om att han skulle bli polis. Men livet tog en annan vändning. Föräldrarna var finlandssvenskar och medlemmar i pingstkyrkan och kyrkan blev en naturlig del av Görans liv. Här grundades hans värderingar om vad som är rätt och fel och ur detta växte så småningom ett intresse för politiken fram.- Jag har säkert påverkats av att kyrkan. Det är klart att vi formas hela tiden - de första tio-femton åren har en enorm betydelse för vilka värderingar vi bär med oss och vilka ideal vi arbetar efter.Fortfarande kallar han sig kristen och troende. Han är medlem i Svenska kyrkan även om engagemanget inte är särskilt aktivt.- Men jag går i kyrkan då och då och det betyder mycket för mig.Låga siffror
I mars är det fem år sedan Göran Hägglund tog över partiledarrollen efter Alf Svensson. Sedan dess har det hänt mycket. Den borgerliga alliansen har vunnit makten och Kristdemokraterna har minskat drastiskt i popularitet. Den senaste mätningen från Demoskop visar att partiet bara har stöd av 2,5 procent av väljarna. Men partiledare Hägglund tänker inte genomföra några drastiska förändringar. I stället pratar han om att utveckla politiken.- Det rör sig om en rad områden - jobb och företagande, äldres situation och familjepolitiken. Det är sånt som ska ligga till grund för nästa val.Familjen först
Som politiker på hög nivå ser veckorna för Göran Hägglund lite annorlunda ut än för många andra. På måndagsmorgnarna bär det av till Axamo flygplats utanför Jönköping där han hoppar på flyget till arbetsplatsen i Stockholm. Vanligtvis stannar han där till fredagen innan det bär av hemåt igen. Resandet tillhör en politikers vardag och det gör även helgjobb. Familjen får tiden som blir över.Hur länge kommer du att stanna som partiledare?- Det där tror jag är klokt att ständigt ompröva. Är jag tillräckligt motiverad? Finns förtroende från andra i partiet, och är familjen beredd att ställa upp på det här livet en period till?- Familjen kommer först, där finns ingen som kan ersätta mig. Men i politiken finns det andra. Mina barn har vuxit upp med det här och vet inte om så mycket annat och det har fungerat väldigt bra, tycker jag. Och den dag det inte fungerar då vet jag vad som är viktigast för mig.
Namn: Göran HägglundFyller: 50 år den 27 januari 2009.Bor: I Bankeryd och i StockholmFamilj: Hustrun Karin Hägglund och barnen Anton, 19 år, och Felix 17 år.Aktuell: Ska hålla ett större tal under kommundagarna i slutet av januari då över tusen kommunpolitiskt aktiva kristdemokrater samlas i Örebro.Karriär i korthet: Var som ung bland annat med och startade en Amnestygrupp i Degerfors. Gick med KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet, som 17-åring. Generalsekreterare för Kristdemokratiska ungdomsförbunden i Norden 1979-1981. Politisk sekreterare i riksdagen 1985-88. Försäkringskonsult för Wasa Liv och placeringsrådgivare hos fondkommissionsföretaget Alfred Berg. Invald i riksdagen 1991, ordförande i bostadsutskottet 2002. Tog över som partiordförande för KD efter Alf Svensson 2004. Är sedan valet 2006 socialminister.Om att fylla 50: "Konstigt eftersom jag är 23 år, hahaha. Jag har varit van vid att nästan alltid vara den yngsta i rummet, men nu får jag ofta konstatera att jag ibland är äldst, och det har skett på mycket kort tid. Men födelsedagen är inget jag bävar för."Så firar han födelsedagen: "Med hårt arbete och en mottagning på departementet. Sedan blir det en mindre tillställning hemma, men det stora firandet skjuter jag upp någon månad."Läser helst: "Min favoritförfattare är Graham Green, vars böcker man kan läsa på flera plan. Sedan läser jag gärna Lars Gustafsson, Per Gunnar Evander, Torgny Lindgren och P O Enquist - personer med ett kraftfullt och rejält språkbruk."Finns inte i garderoben: "Slipshållare, det är ingen estetisk upplevelse. Men de kan säkert ha sina fördelar så att man inte lägger slipsen i soppan."Vill ha i födelsedagspresent: "Jag önskar mig böcker. Sedan vill jag gärna ha dygn som är 38 timmar!"Goda chefsegenskaper: "En bra chef ska vara lyssnande och tydlig, ge förtroenden och fungera som ett stöd. Den allra viktigaste egenskapen är ett gott omdöme. Därmed inte sagt att jag har allt detta - jag arbetar med alla delarna."Viktigaste frågorna just nu: "Kortsiktigt är det att vända den ekonomiska utvecklingen. Långsiktigt är det frågan om hur vi klarar av att ta hand om våra äldre."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om