Jens Orback står inte still
Samhällsintresset ligger till grund för ex-ministern Jens Orbacks karriär. Liksom lusten att gå vidare. - Jag vill inte bli del i några kotterier, säger han.
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Privat följer han inga femårsplaner. I boken Medan segern firades går han ända tillbaka till sin mammas ungdom och uppväxt i en tysk familj. Hon levde samtidigt som Hitler kom till, och satt vid, makten. Först när han blev vuxen och själv fick barn började Jens nysta i moderns erfarenheter vid krigsslutet. När freden för många tyskar blev liktydigt med tvångsförflyttningar och övergrepp.Hans bakgrund har på många sätt färgat hans egen syn på människor och demokratifrågor, tror han.- Jag känner på något sätt att verkligheten gör sig väldigt bra av att ses från olika håll. Alla måste ha rätten att berätta sin historia. Och det var väl det jag brottades med i den här boken: Ska tyskar få berätta? Hur berättar man om övergrepp? Ska man utsätta sin mor för att i någon mening bli offentlig?Tacksam
Hans eget samhällsengagemang kommer mer från tacksamhet än från revanschlust, säger han. Skolmognaden kom sent, ändå blev han inte bortsorterad utan fick chans på chans. Uppväxten med många syskon har också format hans demokratisyn:- Vi var fyra syskon som bodde i barnkammaren rätt länge. Då var det viktigt att alla fick ha en röst och att vi hade regler. Har man inte regler, då är det den starkaste som bestämmer. Men har man regler kan man till exempel säga att den som ska skära upp brödet, den måste välja sist. Det var min morfar som lärde oss det.Mediedrev
Att foga sig i kollektivet var också en viktig - och inte helt lätt - del av regeringsarbetet. Som statsråd tycker han sig ändå ha lyckats uträtta en hel del, som att ordna ökat stöd till kvinnojourer, införa obligatoriet för kommuner att hjälpa våldsutsatta kvinnor och skapa ökad förståelse för våldsutövande mäns behov av behandling.Som före detta journalist fick han också göra den intressanta erfarenheten att själv utsättas för ett mediedrev (när han skojade med reportrar om att hans moster levde lyckligt med en häst i Kanada). Då var han oerfaren som politiker. I dag hade han hanterat händelsen annorlunda, tror han.- Jag tror inte att jag hade bett om ursäkt. Jag kan inte ha inflytande över hur människor tolkar mina uttalanden. Jag hade nog låtit dem tolka det som de ville.
Namn: Jens Orback.Fyller: 50 år den 21 april.Bor: Södermalm i Stockholm.Familj: Sambo, fyra barn, en mamma och tre syskon.Aktuell: Besöker Zimbabwe som generalsekreterare för Palmecentret för att se över möjligheten till demokratibistånd. Övervakar eventuellt valet i Sydafrika.Karriär i korthet: Nationalekonom bland annat på finansdepartementet på 1980-talet. Journalist och programledare för SVT:s granskande program Striptease på 1990-talet. Blev ordförande i stadsdelsnämnden Maria-Gamla Stan 2002. Mellan 2004 och 2006 var han demokrati-, integrations-, storstads- och jämställdhetsminister i den socialdemokratiska regeringen. Kom 2007 ut med boken Medan segern firades: min mammas historia. Tillträdde som generalsekreterare för Palmecentret den 1 september 2008.Så firar han födelsedagen: "På själva födelsedagen är jag nog i Zimbabwe. Men jag kommer att fira med lite folk, både hemma i stan, på landet, och på jobbet tror jag."Om att fylla 50: "Dels tänker jag på min pappa och hur han var när han fyllde 50, och märker hur jag på något sätt vandrar i hans kropp - när jag springer så tittar jag ner och springer i hans ben. Så jag tänker rätt mycket på honom faktiskt. Dels tänker jag väl ibland i bokslutstankar. Jag känner jag mig väldigt tillfreds över att ha fått pröva olika saker, och jag är glad över det människoliv jag har haft. Inte minst är det jättefantastiskt att ha fyra barn."Så rensar jag tankarna: "Jagar bollar."Läser helst: "Biografier. Just nu Kjell Östbergs biografi om Olof Palme, som är väldigt bra."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!