Han lever på sin upprördhet
Vid snart 75 års ålder har Thage G Peterson satt sig i skolbänken igen. Ämnet är religionsvetenskap och hittills har han skrapat ihop 60 poäng. - Jag lever på min upprördhet. Den dag jag inte blir det, då vill jag inte leva.
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
- Hans protest mot Vietnamkriget i början av 70-talet hade inte varit möjlig i dag med vår flathet och rädsla. Det är lätt att hylla Olof Palme, men när det väl gäller är det så få som agerar i hans anda.Thage tycker att det främst hänger på politikerna att något händer. Det är de som måste ta ledningen i protesten.- Men ungdomarna kan så klart skynda på. Det är tyst på gatorna, men jag har märkt när jag är ute och talar om krigen att det drar folk.Folkrörelserna
Det var skillnad förr menar Thage. Då protesterade folk mot orättvisorna i högre grad. Mot bostadsbristen och för bättre levnadsvillkor. I dag tycker han att det känns som om vi vävt in oss i en slöhet som är svår att ta sig ur, och att en orsak verkar vara att vi har det för bra.- Då fanns folkrörelserna, och det var de som byggde landet. De gjorde det som en grupp och de hade anledning att göra det. Att facken i dag håller på att förlora så mycket medlemmar är en katastrof. De har varit en kraft för svensk utveckling.Om han fick vara med och bestämma i dag skulle han först och främst vilja att Sverige fick en starkare röst ute i världen. Det andra är att stoppa utförsäljningen av de statliga och kommunala företagen som han menar nu lett till att hela trygghetssystem håller på att rasa. Men med facit i hand ser han också att det är ett led i vad hans socialdemokratiska regering en gång drog i gång.Började för sent
- Vi började lite med avregleringen och det ångrar jag bittert. Vi släppte fram det privata kapitalet för långt. Jag utesluter inte att man ska ha det, men det har öppnat dörren för så mycket. Nu håller den offentliga verksamheten på att skåpas ut.
n Namn: Thage Edvin Gerhard Petersonn Fyller: 75 år den 24 september 2008.n Bor: Villa i Nacka utanför Stockholm.n Familj: Hustrun Marion. Sonen Fredrik, 37, och barnbarnet Victor, 8 år.n Aktuell: Läser religionsvetenskap på Södertörns högskola. Åker ut och träffar pensionärsföreningar och andra organisationer. Har en bok på gång, som inte är en memoarbok, men som än så länge bara är ett manuskript.n Karriär i korthet: Gick med i SSU som tolvåring. Jobbade som jordbruksarbetare. Gick på folkhögskola och pluggade därefter till socionom. Kommunalkamrer i Ärla. Flyttade till Stockholm 1957 och fick jobb i Folkets hus-rörelsen. Fick en plats i riksdagen 1971 och blev statssekreterare till Olof Palme. Olika ministerposter fram till 1998, däremellan talman 1988-1991. Har gett ut fyra böcker, däribland Resan mot mars och Olof Palme som jag minns honom.n Om att fylla 75: "Så länge jag får ha hälsan är det bra. Det är alltid något som händer. Min fru brukar säga: Vad ska du göra uppror mot i dag då?"n Så firar jag födelsedagen: "Det blir ingen mottagning och ingen bjudning. För mig är det vanlig skoldag."n Råd till pensionärer: "Jag har två livsråd till dem: Stäng er inte inne - det är förminskande att sitta i köket med sina pillerburkar och bara engagera sig i pensionärsfrågor. Och, umgås med unga människor och lyssna på dem."n Författare som inspirerat: "Artur Lundkvist som också var uppväxt under fattiga förhållanden och Maria Wine vars kärleksdikter har berikat mitt liv. Elin Wägner gav mig den första inblicken i vad demokrati är, men också om jämställdhet mellan män och kvinnor."n Främsta rådet till en blivande politiker: "Man kan aldrig åstadkomma någonting ensam. Det är kollektivet som skapar framgångarna."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!