Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En ny resa bland blommor och bin

Hela världen har sett hans bilder av ofödda barn. Nu har fotografen Lennart Nilsson, 86 år, ett nytt projekt på gång. I en kommande fotobok skildrar han i extrema närbilder befruktningen av en blomma.

Ett honungsbi på  väg att landa i ett  midsommarblomster. Foto: Lennart Nilsson

Ett honungsbi på väg att landa i ett midsommarblomster. Foto: Lennart Nilsson

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-03-31 03:00
Den första bilden visar en humla som är på väg att landa i ett midsommarblomster. Sedan följer en allt mer närgången skildring av hur humlans jakt på nektar hjälper till att befrukta blomman.Det är en så gott som okänd värld som Lennart Nilsson visar upp i sin bildsvit, en resa i blommans inre som påminner en hel del om bilderna i hans egen klassiker "Ett barn blir till". De allra mest "intima" bilderna är tagna av mikrosnittpreparat - ibland kan det ha krävts så många som tusen preparat innan forskarna hittat rätt.- Boken blir klar om två, tre år. Det är snabbt i de här sammanhangen, säger Lennart Nilsson.Naturfotografen
Vi befinner oss på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm där Lennart Nilsson mellan den 27 mars och den 30 augusti hedras med en utställning. Fokus ligger på hans verksamhet som naturfotograf - en del av hans karriär som förmodligen är ganska okänd för den stora publiken.- Jag är själv jätteförvånad, konstaterar Lennart Nilsson, som utsågs till årets naturfotograf av Naturvårdsverket 2007.Men utmärkelsen är inte tagen ur luften. Redan i början av sin bana tog Lennart Nilsson naturbilder, ett av hans första stora uppdrag var att dokumentera jakten på isbjörnar i Spetsbergen 1947.- Jag glömmer aldrig när de sköt en björnhona med en unge. Ungen skrek som ett barn och lyfte upp mammans huvud ovanför vattnet. Då grät alla vi som satt i båten, berättar han.Isbjörnsungen såldes senare till en cirkus. Men minnet av den lever starkt i Lennart Nilsson, trots att det har gått mer än ett halvt sekel sedan mötet.Forskaren
Med årens lopp har Lennart Nilsson mer och mer förvandlats till forskare, tätt knuten till Karolinska institutet. I år kommer han med två filmer i SVT, varav den ena skildrar viruset H5N1 som orsakar den dödliga fågelinfluensan.Hur orkar han fortsätta med samma geist i en ålder då de flesta börjar tackla av?- Det är den journalistiska drivkraften som för mig framåt. Blommor har alla sett, men att gå in i blomman och skildra själva befruktningen det har ingen annan gjort förut, säger han.
+ Född 1922 i Strängnäs. Fick sin första kamera som 11-åring av pappa Nils som själv var en hängiven amatörfotograf.+ Började sin karriär som professionell fotograf i mitten av 1940-talet på svenska veckotidningar. I slutet av 1940-talet tog han sina första bilder av foster, bilder som senare skulle komma att revolutionera vårt sätt att se på ofödda barn.+ 1965 publicerades boken "Ett barn blir till", en klassiker som tryckts om i miljonupplagor på mer än 60 språk.+ Var kontrakterad som fotograf för tidningen Life mellan 1965 och 1972 och tog då bland annat bilder av vad som händer i hjärtat under en hjärtattack. Hans experiment med titthålsfotografering inuti kroppen har blivit världskända.+ Fick Hasselbladspriset 1980 och ICP Infinity Award 1992, har dessutom fått två Emmy-priser för sina dokumentärfilmer 1982 och 1996.+ Nasas obemannade rymdskepp Voyager I och Voyager II hade båda med sig kopior av Lennart Nilssons "Ett barn blir till" i lasten.+ Tre av hans fotoböcker fokuserar på naturfotografi: "Myror", "Liv i hav" och "Nära naturen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om