Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det går åt rätt håll"

Urban Bäckström, sedan några år vd för Svenskt Näringsliv, fick tidigt ett rykte om sig att vara noggrann och ordentlig. Han sporras av viljan att förändra samhället så att det blir lite bättre.

Stockholm (TT Spektra)2009-05-22 03:00
Urban Bäckström är född i det politiskt röda Sollefteå. Men familjen stannade bara i två år i den ångermanländska kommunen och vad gäller det politiska tycks han inte ha påverkats nämnvärt. Snarare var det uppväxten i en företagarfamilj som präglade honom. Fadern drev Stadshotellet i Visby och senare köpte han Hotell Mollberg i Helsingborg där Urban under en tid också jobbade som vd.Tunga uppdrag
Ganska tidigt intresserade han sig för ekonomiska frågor och studerade nationalekonomi ända upp till doktorandnivå med Assar Lindbeck som mentor. Sedan hoppade han av den akademiska banan för att bli departementssekreterare. Så småningom fick han jobb som chefsekonom för Moderaterna vars politik passade honom.Förutom det politiska intresset har Urban Bäckström gjort sig känd för att vara en rättskaffens man och har därför fått uppdrag som syftar till att återskapa förtroende och ställa saker och ting till rätta.Bildtregeringen
Första gången var som statssekreterare i Bildt-regeringen där ett av hans uppdrag var att reda upp den rådande bankkrisen. Andra gången var som Riksbankschef då han, mot mångas förmodan, som han själv säger, klarade det inflationsmål han satt upp. Därefter blev han utsedd som vd för det av skandaler tyngda Skandia LivAtt städa efter andra kan verka tungt och ensamt, men Urban menar tvärtom att det är roligt och spännande när det är lite besvärligt.- I sådana lägen har man också möjlighet att påverka och förändra, och det tycker jag är givande.Vad är drivkraften?- Det kan låta som en floskel, men det är att få gå till jobbet varje dag och försöka göra vårt land lite bättre att leva i.Och det går åt rätt håll menar han:- Under 80-talet vände det i Sverige. Då fick vi en störtflod av reformer. Det var skatte- och så småningom pensionsreformen. Riksbanken blev självständig. Det blev ytterligare skattesänkningar. Vi fick en helt annan disciplin och ordning i den svenska ekonomin.Vad finns kvar att göra tycker du?- Det är framför allt tre saker: det första är Las, som betyder sist in först ut. Det slår mot ungdomar för de är alltid sist in. Det andra är höga ingångslöner. Då anställs inte ungdomar. Och ungdomsarbetslösheten är på väg upp mot 30-40 procent och det är stor skandal. Det tredje är skatterna och på det området är det dags för en större reform.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om