Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Claes vill göra teater med hjärtat

Claes Ljungmarks meritlista är lång. Antalet filmer och teateruppsättningar som han medverkat i är långt fler än vad han har år på nacken. Han är en eftertraktad skådis och gillar att jobba, och har inte en tanke på att trappa ner.

STOCKHOLM  20090226

Claes Ljungmark, skådespelare som fyller 55 år 14 mars.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

STOCKHOLM 20090226 Claes Ljungmark, skådespelare som fyller 55 år 14 mars. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-03-13 03:00
Idéerna kommer hela tiden: Filma mer, kanske jobba på scenskola, spela in ljudböcker, hålla föredrag och regissera. Dörrarna står öppna och det enda som begränsar är tiden. För den breda tv-publiken är Claes Ljungmark just nu känd som den småkriminelle göteborgaren Bengt "Hästen" Larsson i tv-såpan Andra avenyn. - Det är en kul roll. Mycket har jag hämtat från gubbarna i hamnen, säger han och lutar sig bakåt på stolen, spänner ut bröstet, klappar sig på magen, drar in hakan och utbrister på göteborgska: "En jävla go kille." En stund senare imiterar han en annan göteborgare och likheten är slående. - Som skådis ger man sig in i olika karaktärer. Det måste finnas en förståelse för karaktärerna. Det handlar inte bara om vad man säger, utan hur man säger det, förklarar Claes och visar med blicken, hållningen och gesterna hur det kan se ut. Claes växte upp i Göteborg i ett miljonprogramsområde. Familjen hade fyra rum och kök och det var fint. Föräldrarna var folkpartister men själv kände han sig aldrig hemma i den borgerliga övertygelsen. Efter att han som 13-åring fått reda på att hans farfar varit hamnsjåare blev han socialist. - Jag är inte med i något parti, men jag skulle kunna starta ett parti med en enda uppgift: att sänka lönerna för politikerna så att de bara tjänar 50 000 kronor. Jag är övertygad om att det finns de som av ideologiska skäl skulle vilja ha jobbet ändå. När Claes var 23 år kom han in på scenskolan, på tredje försöket. Samma år som skolan tog slut blev han uppringd av Jan-Olof Strandberg som frågade om han ville ha jobb på Stadsteatern i Stockholm. Teater på riktigt
I mitten av 1990-talet kom en svacka. Claes tog tjänstledigt och började frilansa. Och efter tio års tjänstledighet sade han slutligen upp sig från Stadsteatern 2007. - Teatern hade förändrats eller så var det kanske mest jag. Det var ändå inget lätt beslut. Just nu är det fullt upp, men han säger att det lika gärna kan vara tvärtom, och då får man ta tag i det. Han påpekar att han nog inte varit så framåt som han borde, men att det ska det bli ändring på det. - Jag kommer starkt och framför allt vill jag göra sådant som känns bra karaktärsmässigt. Så lutar han sig fram och tillägger: - Jag vill göra teater på riktigt - med hjärta. När folk går därifrån vill jag att den ska ha drabbat dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om