Alltid på jakt efter spännande historier
För bara någon vecka sedan fick folklivsforskaren Bengt af Klintberg ett forskarstipendium på 200 000 kronor från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. - Det gladde mig verkligen. Nu kan jag ägna hela 2009 åt att göra klart katalogen om folksägner.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL
Märkliga historier har alltid intresserat Bengt af Klintberg. Fascinationen över berättelserna har lett till att han ägnat större delen av sitt liv åt vandringssägner. Med åren har han även fått koll på de mer lokala berättelserna.- Man känner sig som en svampplockare. Från början är det kantareller och karljohan. Men efter ett tag kan man hitta de fina svamparna som de flesta går förbi.Råttan i pizzan
Vandringssägner kanske låter som någonting uråldrigt, men de uppstår fortfarande. Kriteriet för en vandringssägen är att den berättas som om den vore sann. Ett modernt exempel är historien om råttan som hittades i en pizza.- Jag hörde talas om historien på 1970-talet. Den gick från land till land, och i dess spår var det många restaurangägare som fick slå igen. Det gjorde att jag blev intresserad av moderna berättelser.Speglar samtiden
Efter det skrev Bengt tre böcker som blev mycket uppmärksammade: Råttan i pizzan, Den stulna njuren och Glitterspray. I samma veva kom begreppet klintbergare som i princip betyder en sägen från vår egen tid. Bengt har lärt sig att känna igen den typen av historia.En historia som han fick höra i somras handlar om en liten flicka eller pojke som blir bortrövad på ett stort varuhus. Barnet hittas sedan på toaletten med klippt och färgat hår. Kidnapparna har försökt föra bort det, men blivit förhindrade.Historien kommer ursprungligen från USA och gick att läsa om i flera tidningar.- Det man kommer ihåg när man hört historien är det här med håret, att det har klippt och färgats. Det är det typiska med en sägen, den har hullingar som fastnar i minnet.Om det finns en sanning i historien eller inte är Bengt af Klintberg osäker på. Och han påpekar att det inte heller är hans uppgift att ta reda på det, utan i stället varför vi berättar historien. Vad säger den om oss, och på vilket sätt speglar den vår tid och vårt samhälle?
n Namn: Bengt af Klintbergn Fyller: 70 år den 25 december 2008.n Bor: På Lidingö sedan 1971.n Familj: Hustrun Katarina, tre barn, Daniel, Karin och Elin, samt tre barnbarn.n Aktuell: Ska under 2009 avsluta sitt arbete med en katalog över de svenska folksägnerna. Arbetet ska ges ut på engelska med titeln The types of the Swedish folk legend.n Karriär i korthet: Undervisade i folkdiktning på Stockholms universitet i 20 år. Hade i 15 år radioprogrammet Folkminnen tillsammans med Christina Mattsson. Utnämndes till hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000. Fick professors namn av regeringen 2006. Har gett ut ett 40-tal böcker. Är mannen bakom begreppet klintbergare.n Om att fylla 70: "Man blir äldre för varje år, och det är bara att acceptera. Men så länge jag kan fortsätta och jobba med det jag tycker är intressant så är det bara att strunta i att man blir äldre och inte är lika spänstig som förr."n Så firar jag födelsedagen: "Det blir öppet hus för vänner, släkt och bekanta några dagar efter födelsedagen."n Om att fylla år på juldagen: "När jag var liten var det många som tyckte att det var onödigt att ge presenter efter julafton, och då flyttade jag firandet till min namnsdag. Men numera tycker jag att det är jätteskönt att den ofta går obemärkt förbi."n Blir lycklig av: "Något som verkligen uppfyller min och min frus tillvaro är våra barnbarn. Vi tar ofta hand om den yngsta som är ett år."n Lyssnar helst på: "Jazz, folkmusik och klassiskt samt nyare, experimentell musik."n Kuriosa: Är bror till Manne af Klintberg, mer känd som Clownen Manne, och formgivaren Gunila Axén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!