Bokhandlaren i Söderköping får fint pris

Stora Anita Linde-priset, till minne av en legendarisk bokhandlare i Lund, går i år till Anders Karlin, Söderköpings bokhandel.

Anders Karlin, Söderköpings bokhandel, får Stora Anita Linde-priset.

Anders Karlin, Söderköpings bokhandel, får Stora Anita Linde-priset.

Foto: Michael Svensson

Söderköpings kommun2019-11-18 17:00

Initiativet till priset togs av kunder och vänner till Anita Linde, som var en legendarisk bokhandlare i Lund.

Priset delas ut på Skissernas museum i Lund den 23 november.

Årets mottagare av priset är värd all uppmärksamhet, han är en bokhandlare som arbetar i Anitas anda, säger Ola Jönsson i arbetsgruppen Anitas vänner.

– Han är självständigt tänkande, han går sin egen väg – tillsammans med andra. För ingen bokhandlare är en ö. Det krävs en by för att uppfostra ett barn, och det krävs en stad och ett sammanhang för att det ska finnas en bokhandel, säger Ola Jönsson.

– Jag blev väldigt överraskad och väldigt glad och otroligt stolt, säger Anders Karlin om att få priset.

Karlin har blivit nominerad från flera håll: privatpersoner, författare, tidigare pristagare och personer i bokbranschen.

– Det värmde verkligen, för jag känner mig fortfarande lite grön och lite ny, och lite i utkanten, och det är lilla Söderköpings bokhandel i lilla Söderköping. Helt plötsligt känns det som jag är en del av det här stora. Jag känner mig väldigt sedd.

Anders Karlin har haft Söderköpings bokhandel, Sveriges äldsta bokhandel, i sex år. Han säger att Söderköpingsborna är stolta över sin bokhandel och sluter upp kring den.

Det personliga, som känns i sortimentet och i möten, som författarmöten, och upplevelsen, är det som Söderköpings bokhandel kan konkurrera med, säger Karlin.

Priset består, förutom av äran, av en räkmacka på Grand i Lund och 20 100 kronor.

Karta: Söderköpings Bokhandel & Antikvariat AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!