Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpingsförening bildades i Göteborg 1883

Det handlar om föreningar för handelsresande, med en Norrköpingsbo som initiativtagare.

eggers

eggers

Foto: Sören Boström

Norrköping2021-07-27 14:00

Vad har Norrköping, Göteborg och Sverige gemensamt?

En lite egendomlig fråga, men en del av förklaringen finns att hämta på en stor skylt med guldbokstäver i foajén till hotell Eggers i Göteborg.

Så här står det på skylten:

"Sveriges - Göteborgs och Norrköpings handelsresandeföreningar hava sin upprinnelse här å hotel Christiania den 27 november 1883."

Initiativtagare till mötet och bildandet av föreningarna för Norrköpings och Göteborgs handelsresande var Carl Fogelmark, representant för Bergsbo Aktiebolag i Norrköping. 

Året därpå, 1884, bildades sedan formellt även Sveriges Handelsresandeförening.

Sedan det här mötet har hotellet bytt namn till "hotel Eggers", men fortfarande, efter nästan 140 år efter bildandet, har Göteborgsföreningen veteranmöten på samma hotell.

Angående Norrköpings handelsresandeförening finns inte så många spår att hitta idag, förutom skylten på hotellet i Göteborg.

År 1884 bildades alltså Sveriges Handelsresandeförening, där Norrköpingsavdelningen ingick, men inte Göteborgsavdelningen, som önskade och fick vara självständig och oberoende av riksföreningen.

Om ändamålet med föreningen, som bildades på Eggers 1883, kan vi läsa att det var att höja yrkets status, ge sjukhjälp, understöd till behövande medlemmar och deras anhöriga samt ägna kamratlig omtanke åt medlemmar som råkat illa ut. 

De män som startade föreningen var personer med pondus och handlingskraft. 

För dem var det mer att organisera en yrkeskår. En facklig verksamhet var på den här tiden inte att tänka på. 

De som var handelsresande ansåg sig ha högre position än företagets övriga anställda.

En av medlemmarna i handelsanställdas förening, Bernt Asp i Borås, som gick med i föreningen 1971. Han beskrev då föreningen som en kombination av fackförbund och intresseorganisation och att livet som handelsresande hade förändrats mycket under hans tid i det här skrået:

– Det är väldigt annorlunda nu mot då. Förr hade vi säljare en stor sammanhållning, även med konkurrenter. Man umgicks. När man kom till ett hotell frågade man vilka andra som var där. Det fanns ju inte så mycket annat att göra på kvällarna. Man kunde stoppa i en krona och få se en timme tv, det var allt. Nu sitter alla på sina rum med sina datorer och jobbar, säger han.

År 1973 bildades Sveriges Handelsresandeförbund som en rent facklig organisation. Numera ingår man i Säljarnas riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!