Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fyrbys äldste fyller 100 år

Karl-Erik Wahlquist är den som bott längst i Fyrby, i över 90 år. Han flyttade hit som barn, 1918, och bor nu kvar i det hus han en gång själv byggde, 1942. På lördag fyller han 100 år.

Fyrbys äldste och längst boende invånare Karl-Erik Wahlquist berättar minnen, i huset han själv byggt. På lördag fyller han 100 år. Folkbladet bjöd på tårta lite i förväg och Karl-Erik kokade kaffet.Foto: Henrik Witt

Fyrbys äldste och längst boende invånare Karl-Erik Wahlquist berättar minnen, i huset han själv byggt. På lördag fyller han 100 år. Folkbladet bjöd på tårta lite i förväg och Karl-Erik kokade kaffet.Foto: Henrik Witt

Foto:

NORRKÖPING2009-08-19 03:00
Det är ett stort, trevligt hus med en frodig trädgård. Karl-Erik Wahlquist bor på nedre botten, i ursprungsdelen av huset, det som en gång var ett s k bläckhornshus, litet och fyrkantigt med sluttande tak, som ett gammaldags bläckhorn, ett hus som han senare byggde på med en våning till när dottern skulle gifta sig 1957.Villan är numera såld. De nya ägarna bor på övre våningen, medan Karl-Erik bor kvar i sin separata del av huset, som hyresgäst, så länge han orkar och vill. Här sköter han sig själv, fixar mat själv, drar upp blommor till trädgården från frön han samlar in själv, och tar dagliga promenader runt kvarteret. Synen är lite dålig, men annars är han fantastiskt pigg för sin ålder.Han tror att den goda fysiken han fick när han som ung arbetade med att skyffla grus i Grimstad grustag och senare i Djupadals och Gröndalens grustag, som han drev tillsammans med några kompanjoner, gjort sitt till.Det var ett hårt jobb, på den tiden fanns det inga maskiner i grustagen, man skyfflade för hand.- Det var dåligt med jobb, som det är nu för ungdomen. Man fick ta det som fanns."Bara gärden i Fyrby"
Karl-Erik Wahlquist föddes 1909 i S:t Olai församling i Norrköping. Båda pappan och mamman arbetade inom textilen. Som 13-åring började han själv som lapparpojke på Gamlebro, på yllefabriken, tvinnade ihop avslitna trådar vid maskinen.Redan 1918 kom han till Fyrby, när föräldrarna flyttade hit, till "en liten kåk", med sina tre barn. Karl-Erik är den person som bott längst i stadsdelen, i 91 år.- Jag är Fyrbys äldste och längst boende invånare. När jag kom hit var det bara gärden. Jag har sett varenda kåk här byggas.Karl-Erik träffade sin Gunilla på en idrottsmässa i Norrköping. De gifte sig 1933 och fick två barn. Hustrun gick bort för åtta år sedan. Han visar ett tidningsurklipp från när han fyllde 90 år. Då var Gunilla med och bjöd på kaffe. Idag är han änkling.Byggde Himmelstalundsbadet
Han har upplevt två världskrig, han minns ransoneringskorten under det första kriget, bygget av baracker vid finska gränsen under det andra kriget, och han minns Kungsgatan när den var smal, med spårvagn upp till Väster Tull, innan halva Kungsgatan revs. Han minns också eldskenet från Getå-olyckan 1918 och "Bulla-paraden" i Västgötebacken då "fruntimren" som arbetade inom textilen strömmade till strax före sju."Fabrikerna kallades för Bullan."1950 fick han anställning vid Norrköpings stads fritidsnämnd. Där arbetade han i 25 år, som vakt och byggnadsarbetare, och fick en guldklocka som tack.- Jag utförde sprängningsarbeten och byggnadsjobb. Jag har varit med och byggt Himmelstalundsbadet. Där fyllde vi upp med tegelskrot från Kungsgatan, från rivna kvarter där.Faktum är att han har varit med och byggt nästan alla stora fritidsanläggningar i stan, som Yxbacken, Lindöbadet, Bodaviken och Sörsjön.Hur känns det att fylla 100 år?- Det känns bra. Huvudsaken är att man är klar i knoppen, säger Karl-Erik Wahlquist.- Jag är nöjd och tacksam för varje dag som går, när man kommer upp i den här åldern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om