Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mycket har hänt på sju år

Erika Wiman Snäll.

Erika Wiman Snäll.

Foto: Michael Svensson

Krönika2020-04-24 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lite drygt sju och ett halvt år sedan jag började skriva tv-krönikor i Folkbladet. Under tiden har massor hänt på tv-fronten. Tv-avgiften har blivit en skatt, Åke Cato har gått ur tiden, Netflix har börjat producera egna program och Jesper Rönndahl har retat upp Kina med satiriska inslag i "Svenska nyheter". Jag har sett massor av tv-serier och program - en del bara för att kunna skriva om dem. Ett sånt exempel är att när det var en Åbytjej med i "Paradise hotel".så skulle jag se hela säsongen. Jag har inte sett "Paradise hotel" sen dess. Det räckte gott med en säsong.

Ett tag spåddes dokusåporna ta över tv-tablåerna. Sen suddades betydelsen av tv-tablåer ut och Hollywood fick intresse för tv. "Game of thrones" (HBO Nordic), "Orange is the new Black" (Netflix) och  "Outlander" (Viaplay) är satsningar som gjort streamingen till en självklar del av vårt tv-tittande. Stora satsningar som kostat massor av pengar och tv har på många sätt fått en renässans. Vi tittar i våra surfplattor i sängen, i mobilen på tåget och ändå har vi 55-tumsskärmar i vardagsrummet där vi ser de allra bästa serierna tillsammans.

Tv levde länge med öknamnet dumburken. Man blir inte dummare av att titta på tv, det är ingen absolut sanning. Det vet vi idag. Utbudet av nyhetskanaler och dokumentärer är jättestort och vill man förkovra sig kan man. Men man kan också låta sig underhållas och i dessa tider när vi sitter hemma mer än vi gjort på decennier är det nog så viktigt.

En serie som både uppfyller kravet på underhållning och som ändå bidrar till allmänbildningen är "Mrs America" (HBO Nordic). Så här ett par avsnitt in tycker jag att den berättar på ett snyggt sätt. Det känns inte som att den väljer sida. Det är inte svart eller vitt.

Och jag gillar serier som får mig att gå till wikipedia och kolla upp berättelsen bakom. Har verkligen Lagherda funnits eller är hon helt påhittad för "Vikings" skull? Kriget Claire först landar i när hon gör sin första tidsresa i "Outlander", vilka stod det mellan och vad handlade det om? Med wikipedia nära till hands i tv-soffan är det lätt att ta reda på. Och roligt.Tv roar, upprör och gör en mer allmänbildad. Precis som kultur ska,   

Det här är min sista tv-krönika i Folkbladet. Nya uppdrag och utmaningar väntar runt hörnet. Det har varit roliga år och jag tackar er som läst och särskilt tackar jag för förtroendet från er som använt er av mina tips. Slut i rutan.

Hiss: Underbara "The good fight" (HBO Nordic) är tillbaka. Fantastiska "tänk om ..."-scenarion och juridiskt drama i ett.

Diss: Att allt just nu handlar om corona så att man till slut ser en sammankomst i nån dramaserie och tänker "nej så där många får ni väl inte vara?"