Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En polis som inte är nedgången eller psykiskt instabil

När jag la ifrån mig den färdiglästa boken den tredje kvällen så kunde jag konstatera att jag haft både fel och rätt.

Läkaren, författaren och Norrköpingsbon Erika Rockborn ger nu ut sin tredje bok om polisen Alicia Lundberg. Folkbladets Widar Andersson som är en stor deckarentusiast tycker att Rockborns deckare blir bättre och bättre. "Gediget hantverk", är hans omdöme.

Läkaren, författaren och Norrköpingsbon Erika Rockborn ger nu ut sin tredje bok om polisen Alicia Lundberg. Folkbladets Widar Andersson som är en stor deckarentusiast tycker att Rockborns deckare blir bättre och bättre. "Gediget hantverk", är hans omdöme.

Foto: Sofia Norin

Krönika2023-10-10 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Erika Rockborn

Realitymorden

Hoi förlag (2023)

Polisen Alicia Lundberg i Göteborg väcks vid sextiden på morgonen av ett telefonsamtal från sin chef Jack. En ung kvinna har hittats död på en bondgård där det pågår en inspelning av dokusåpan "Bonde finner kärleken.".

I Norrköpingsbon Erika Rockborns tredje bok om Alicia Lundberg kastas den unga polisen och hennes kollegor in i ett märkligt drama med två svårbestämda kvinnomord i samband med två olika dokusåpainspelningar på västkusten. Finns det samband mellan morden? Är det dokusåporna "Bonde finner kärleken" och "Ranchen" i sig själva som utlöst mordlusten? Och varför då i så fall? Poliserna får slita med fallet; milt uttryckt.

Erika Rockborn skildrar polisarbetet på ett alltmer gediget sätt. I efterordet till boken riktar hon också ett särskilt tack till sin kamrat från gymnasietiden polisen Kent Fäldt som har hjälpt henne med granskningen av polisarbetet i boken. Och det märks som sagt. Polisarbete i utredningar där väldigt många människor förhörs och där man söker efter ledtrådar och samband och avvikelser; det polisarbetet handlar en hel del om att läsa förhörsprotokoll med så öppet sinnelag som möjligt. Det handlar om att inte låsa sig vid en vinkel, ett motiv eller en misstänkt. Poliserna pratar också mycket med varandra om sina tankar om morden och om alla de personer som figurerar i händelserna; nya insikter växer fram om hur saker och ting kan hänga ihop. Erika Rockborn väver skickligt ihop dessa insikter till ett mönster där nya möjliga mördare träder fram medan andra möjliga misstänkta släpps ut ur förhörsrummen.

Som läsare finns det chans och möjlighet att ana sig fram till hur saker och ting kanske hänger ihop. Jas läste Realitymorden under tre kvällar i början av oktober; ungefär 100 sidor per kväll. Efter den första kvällen hade jag inga ledtrådar. Under den andra kvällens läsning hann jag först känna mig ganska säker på hur morden gått till för att senare på kvällen börja misstänka en helt annan upplösning. När jag la ifrån mig den färdiglästa boken den tredje kvällen så kunde jag konstatera att jag både haft fel och rätt.

Att skriva en bok som gör sådana förflyttningar i läsarens tankar trovärdigt rimliga; det är vad jag kallar för hantverk. 

Alicia Lundberg växer som polis och person i Realitymorden. Det är befriande skönt med en huvudrollsinnehavare i en polisdeckare som vare sig är nedgången eller psykiskt instabil.