Äntligen blir det mer av Shane

Den närmsta tiden bjuder på fyra - av mig - hett efterlängtade säsongspremiärer.

Krönika 7 december 2019 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första är "Vikings" (HBO Nordic) som nu rullar igång den sista säsongen.  Generationen vikingar som utgjorde seriens inledande galleri har börjat dö ut. Floki (spelad av Gustav Skarsgård) dog i slutet på säsong 5.Ragnar slängdes i ormgrop i England medan hans bror Rollo lät döpa sig i Frankrike och fortfarande lever även om han inte tillhör vikingarna längre. Och så lever förstås sköldmön Lagertha, seriens mest fascinerande karaktär fortfarande. Hon går från bondhustru till sköldmö till jarl och har alltid funnits i händelsernas centrum.  

Berättelsen i Vikings är ingen korrekt historisk skildring, det är en sammanslagning av olika fornnordiska berättelser och sagor även om man vävt in historiskt belagda händelser - som attacken på klostret i Lindisfarne och belägringen i Frankrike - så är det en saga. En sagoberättelse på det sätt som de berättats i Norden - fulla av grymheter, skatter och äventyr. En saga som nu får sitt sista kapitel. 

Den andra serien som har säsongspremiär den här veckan är den golden globe- och Emmybelönade "The Marvelous Mrs. Maisel"  (Prime). Det är en mycket underhållande serie om Mrs Maisel som på 50-talet istället för att sitta hemma med barnen när hennes make försöker sig på ståuppkomik själv blir komiker. Tredje säsongen släpptes igår och jag befarar att jag sett hela säsongen när den här krönikan landar i brevlådorna.

Ikväll är det också säsongspremiär för "På spåret" (SVT). Nytt för i år är att Augustifamiljen har fått tacka för sig. I stället kommer det bjudas på olika musiker varje vecka.  Dessutom är det fåniga momentet "listan" borta. Tack för det. Istället kommer de tävlande att få välja mellan "vem där" och "retur" vilka både går ut på att en film rullar och det blir lättare och lättare att lista ut svaret.

På måndag kommer en ny säsong av "The L Word". (CMore) Serien som handlar om en grupp lesbiska kvinnor i West Hollywood, har tidigare gått i sex säsonger och slutade för typ tio år sen med att Jenny Schecter dog och hela kompisgänget var misstänkta. Den nya serien har fått tilläggsnamnet  "Generation Q" men karaktärerna Shane, Alice och Bette är kvar och en hel del har förstås hänt sen sist men bara att få se Katherine Moennig som Shane igen känns oerhört lovande.

Veckans

Hiss: Tv-bönderna struntar i programformatet och levererar sina besked lite som de vill. För att det känns schystast så. Det visar på hur orginalformatet inte är så himla schyst egentligen.

Diss: Netflix lägger ner populära "Anne with an E" och verkar stryka fler av sina egna produktioner. Är inte det ekonomiska läget så "chill" på Netflix? 


Ämnen du kan följa