"Våran herde har sagt att nu går det bra,
från den nionde nu ska det bli.
Precis liksom förr, ja vi minns hur det vá,
innan världen ju fick pandemi.
Så den sjuttonde nu vi ett möte ska ha,
kan du komma då ja då vore det bra."
Självklart åkte jag till Kimstads Församlingshem. En sådan inbjudan är smått omöjlig att avböja. Och dessutom; med tanke på att vi alltsedan vårvintern 2020 försökt få till ett möte - som pandemin effektivt stoppat - så var det ju bara att slå till när ett möjlighetsfönster öppnade sig.
Vi var väl kanske ett fyrtiotal personer som möttes där i det vackra församlingshemmets lokaler; ett stenkast från Kimstads mycket speciella kyrkobyggnad. Norrköpings församling skriver på sin hemsida att "Kimstads kyrka anses vara en av de ståtligaste barockkyrkorna i landet med anor från medeltiden. Det mest kännetecknande för kyrkans yttre är de båda ryttarfigurerna på takåsen. De föreställer enligt legenden två prinsar, som kämpade om landets krona år 1060. Det sägs att denna kamp gav socknen namnet Kämpestad och sedan förändrats till Kimstad."
Det var ett mycket trevligt möte. Inledningsvis fick jag säga några ord om mig själv och om mitt arbete på Folkbladet och om hur det kom sig att jag i mogen ålder fick förmånen att bli en del av den här bygden. Vi talade om dagstidningar, om Skärblacka, om Finspång, om Kimstad och framförallt talade vi om hur livet och samhället har förändrats.
Vi drack gott kaffe och undfägnades med mycket smakrika och nyttig smörgåsar. Näst intill mig satt en kvinna som just blivit medlem i PRO-föreningen. Det var hennes första möte. Hon verkade trivas. Pandemin hade lagt locket på för de resor som hon och hennes syster brukade göra ut i Europa. Även om resandet nu kan återupptas så kände hos sig lockad av att engagera sig mer lokalt. Jag talade med en kvinna som börjat sitt yrkesliv på Stal i Finspång och som efter en femtioårig parkering i Norrköping nu hade landat i Kimstad. Hon visade mig de fyra fina boulebanorna utanför församlingshemmet. Det kändes i hjärteroten när hon berättade om hur pandemiisoleringen ställt till det för 90-åriga väninnor.
PRO i Kimstad-Skärkind siktar framåt. Föreningen har funnits sedan 1948. En och annan frostnatt har passerats. Erfarenhet ger styrka och god distans.