Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Maktens färd från svärd till flin på Instagram

Frågan är hur folk i framtiden kommer att kunna spana efter lämningar från vår tids makthavare? Det kommer inte att finnas några spektakulära byggnader. Möjligtvis en massa klipp på internet. Och det känns inte riktigt som samma sak.

En tydlig maktmarkör. Ingen tvekan om att Carl XIV har makt och att makten ska visas upp.

En tydlig maktmarkör. Ingen tvekan om att Carl XIV har makt och att makten ska visas upp.

Foto: TT

Familj2021-08-01 14:00

Överallt där vi rör oss kan vi se de historiska spåren av makt. Ute i landet finns bronsåldersgravar och runstenar. Städerna är fyllda av lämningar från forna makthavare - statyer minner om personer som pekat med hela handen. Gator är uppkallade efter folk som ingen längre vet vilka de var, men som säkert väckte både ilska och beundran när det begav sig.

Ibland är en plats överbelastat av maktminne. Exempelvis alla de gamla Vasaborgarna, exempelvis Uppsala Slott som vibrerar av historisk symbolik. Dessa gamla byggnader manifesterade vår första riktiga kungliga dynasti, Vasarna, som med sina borgar skapade en sammanhållen nation.

Det var på den tiden maktutövning började förändras. Från början utövades den främst genom våld. Maktens boningar var därför dessa fästningar, anlagda av krigiska skäl. 

Mest makt hade den med bästa förmågan att utöva våld mot olydiga. Men borgarna gradvis övergick till att bli slott blev de också en del av en annan slags maktutövning. 

Människors samtycke till maktutövningen skedde allt mindre med yxa i hand – och allt mer med mjuka medel. Övertalning visade sig mer effektiv än det direkta våldet.

Idag är dessa byggnader turistmål, fungerar som administrativa byggnader eller används för representation.

Och om det finns några kanoner uppställda utanför de gamla slotten så kan vi påminna oss att dessa kallades för ”konungens sista argument”, och därför fick inskriptionen ”Ultima Ratio Regum”. 

Men som sagt, idag har den mjuka sidan av makten blivit mer betydelsefull. Och makthavarna är inte lika okulära. De har inte mantel, krona på huvudet eller omges av soldater, utan politikerna klär sig mer som vanligt folk. Idag symboliseras makten på andra sätt. Vi är nästan personligt bekanta med dem, genom deras ständiga medienärvaro. 

Frågan är hur folk i framtiden kommer att kunna spana efter lämningar från vår tids makthavare? Det kommer inte att finnas några spektakulära byggnader. Möjligtvis en massa klipp på internet. Och det känns inte riktigt som samma sak. Kanske är det ett tecken på att makten lösts upp eller utövas mer osynligt, mer sofistikerat, än på den tiden de byggde stora hus på höga höjder.

Blir maktens arkeologi inriktad på att analysera och tolka politikernas flin på Instagram?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!