Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Karl-Göran Biörsmark till minne

Vår vän och partikollega Karl-Göran Biörsmark, Norrköping, avled på juldagen efter en tids sjukdom, 85 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru Carin samt dottern Anna med familj och sonen Carl.

"Det är ett kulturarv vi tar hand om", sa Karl-Göran Biörsmark till Folkbladet när vi hälsade på Skolmuseet i Norrköping i oktober 2019.

"Det är ett kulturarv vi tar hand om", sa Karl-Göran Biörsmark till Folkbladet när vi hälsade på Skolmuseet i Norrköping i oktober 2019.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Familj2022-01-12 12:00

Minnesord

"KG” föddes i Ulricehamn och utbildade sig till folkskollärare. Senare tog han en fil mag-examen och blev adjunkt. Huvuddelen av sitt yrkesliv, innan han invaldes i riksdagen, tjänstgjorde han som högstadielärare i Norrköping. Men under fyra år i mitten av 1960-talet bytte han bana och arbetade som lärare tillsammans med sin fru Carin i nuvarande Zimbabwe (Sydrhodesia).

Åren i Afrika påverkade KG starkt. Det engagemang som fört honom dit förstärktes och frågor om avkolonisering, insatser mot underutveckling och kamp mot rasåtskillnad blev centrala under resten av hans liv. Det ledde naturligt till ett politiskt arbete i Folkpartiet (Liberalerna). 

Men KG var också starkt engagerad i sitt älskade Norrköping. Under många år som fritidspolitiker hann med att bland annat vara ledamot av socialnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Norrköping.

I valet 1985 kom han in i riksdagen från Östergötland. Han drev många frågor och tjänstgjorde i flera utskott, men det var de internationella som dominerade. Han satt i Utrikesutskottet och sidouppdragen är talande: FN-delegat och ledamot i flera olika sammanhang, exempelvis Svenska Unescorådet, Nationalkommittén för FN:s läskunnighetsår och FN:s konferens om befolkning och utveckling. Men även annat, som skolfrågor och det egna länets utvecklingsmöjligheter, intresserade honom. En lång riksdagsgärning slutade 2002.

För oss som var aktiva i samma parti var KG en mentor och bollplank. Han hade en enorm förmåga att se medmänniskor, var generös med sina erfarenheter samtidigt som han stöttade och uppmuntrade att man skulle hitta sin egen väg framåt. Vi som haft förmånen att få KG:s råd återvände gång på gång just för att hans vänskap och stöd var så genuint, varmt och självklart. Nu går det inte mer och det kommer vi sakna oerhört mycket. Karl-Görans värme, klokhet och liberala kompass kommer vi dock för alltid bära med oss.

KG Biörsmark bars av tron på att en bättre värld är möjlig. Han slutade inte gå på partimöten bara för att han inte längre hade några formella uppdrag. Inte heller slutade han driva på för saker han tyckte var viktigt, som skolmuseet i Norrköping. Under många år kämpade han för dess överlevnad. En kort tid före KG gick bort fick museet ett nytt hem och en fortsatt framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!