Göran Färm söker i sin fars fotspår

Göran Färm blev nästan vald till förbundssekreterare för det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU.

Norrköping 29 juli 2020 08:00

Hans pappa Hilding Färm var förbundssekreterare i SSU och blev nästan vald till ordförande för ungdomsförbundet. Båda två har suttit i fullmäktige i Norrköping. Hilding i 18 år och Göran - som fortfarande är ledamot - har hittills avverkat 22 år i den folkvalda församlingen. Hilding Färm var chefredaktör här på Folkbladet under 14 år; han lämnade tidningen för att gå in som heltidspolitiker i landstinget 1968. Göran Färm var under en period redaktör för SSU: s tidning Frihet. Pappa Hilding Färm var för övrigt ekonomichef för denna tidning under sin tid på SSU förbundet.

Denna uppräkning av några av likheterna mellan Hilding och Göran Färm har sin bakgrund i att Göran Färm har skrivit en bok om sin pappa: "Hilding Färm - en välfärdssamhällets pionjär." (Förlag BoD i Stockholm 2020)

Jag fick boken från tryckeriet precis i dagarna. Läsningen är mycket angenäm. Vilket i hög grad beror på att Göran Färm är en driven skribent som skickligt balanserar familjebandens närhet med den erfarne politikerns förmåga att se saker och ting i det stora hela och med lite distans. Resultatet blir en riktigt bra bok som vare sig är för kladdigt nära eller för kyligt iakttagande. Hilding Färm får framträda som en egen person med känslor och tankar och en egen historia samtidigt som han blir en del av en större berättelse om hur ett välordnat välfärdssamhälle steg för steg tar form från ungefär där runt 1914 när Hilding föds och fram till rekordårens 1950- och 60-tal då Hilding är helt och fullt i selen. 

(Håll ögonen på Folkbladets kultur- och ledarsidor under den kommande veckan. Där kommer Göran Färms bok om sin far att anmälas ur mer litterära och politiska perspektiv.)  

Här och nu mest några ord om familjen. Göran Färm har med hjälp av släktingar - framförallt Hildings lillasyster Greta som vid sin bortgång år 2000 lämnade efter sig närmast ett "helt bokmanus om sitt liv" spetsat med släktforskning - och en del eget forskande sökt sig några generationer bakåt i historien. 

Det är gripande att ta del av berättelsen om Hildings mor Hildas uppväxt.Hilda som avled som småbarnsmor redan vid 38 års ålder hann trots sin korta livstid få uppleva hur fem av hennes elva syskon emigrerade till Kanada för att aldrig återvända, hur fyra syskon dog unga i Sverige och hur ett syskon rymde och försvann. Så såg det ut för många av välfärdens pionjärer i Sverige. Och det var alldeles nyss. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

Vita Hästen lånar ut målvakten: "Mycket tacksamma"

Norrköping

Rutföretagen blir allt fler

Fotboll

Önskade svar efter brakförlust: "Litar på vad de säger"

Smittsam sjukdom

Nu ökar antalet vårdade på sjukhus

Nyheter

Tungviktsmöte mellan Sophia Jarl och Reidar Svedahl.

Visa fler