I ett pressmeddelande berättar bygg- och fastighetsförvaltningsbolaget Riksbyggen att man har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga klimatrelaterade skador på sina fastigheter. Checklistan innehåller bland annat åtgärder för att husen och de boende ska klara kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
– Jordens klimat har blivit varmare och det är en förändring som vi ser kommer att fortsätta. Som fastighetsägare har man stort ansvar att själv vidta förebyggande åtgärder för att skydda sin fastighet och det finns många sätt att arbeta med klimatanpassning, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, i pressmeddelandet.
Hennes kollega Emilia Stridsberg arbetar som hållbarhetsspecialist Hon påpekar att Riksbyggen tar hand om bostäder som över en halv miljon människor bor i. Enligt Stridsberg vill Riksbyggen visa "att vi tar följderna av klimatförändringarna på allvar."
Riksbyggen har tagit fram ett antal olika hållbarhetsidéer för att hjälpa bostadsrättsföreningar att bli mer hållbara. Den senaste i raden är hållbarhetsidéer handlar om klimatanpassning. Checklistan är ett verktyg för att lättare kunna genomföra hållbarhetsidéen.
– Hållbarhetsidéen är tillsammans med checklistan fullmatad med åtgärder som föreningen kan göra för att säkra upp både byggnaden och utemiljön inför ett förändrat klimat, säger Emilia Stridsberg.
Exempel ur checklistan:
"Förebyggande åtgärder för ökad nederbörd/stigande vattennivåer:
Installera skydd mot vatten som trycks upp bakvägen i källaren vid en översvämning. Till exempel kan avstängningsbara golvbrunnar och backventiler användas.
Vid val av material och färgtyp för ytbehandling av fasader ta hänsyn till ökad nederbörd.
En konsekvens av översvämningar kan vara att vattnet når elinstallationer med strömavbrott och stora skador som följd. Vid renoveringar bör exempelvis vattentäta dörrar väljas till rum med el- och undercentral.
Förbyggande åtgärder för storm- och åskväder:
Kontrollera så att takpannor, skorstensplåtar och andra byggmaterial som kan blåsa av är ordentligt fastsatta.
Installera ett överspänningsskydd i fastigheten. Överspänningsskyddet hjälper framförallt till direkt när överspänningen uppstår så att elapparater inte slås ut.
Det är bra om föreningen äger en presenning som kan används för att täcka en skada på byggnaden.
Avlägsna dåliga eller gamla grenar/träd så de inte kan ge upphov till skador.