"Familj" är ett begrepp med väldigt många olika betydelser och dimensioner. Spontant så dominerar nog positiva tankar och omdömen när vi tänker på familjer i största allmänhet. Gemenskap, trygghet, stöd och hjälpsamhet är ord som ligger nära familjen. Familjer kan ju erbjuda gemenskap och stöd och trygghet och hjälpsamhet av många olika slag. I många gamla klassiska maffiafilmer - inte minst Francis Ford Coppolas Gudfadern från 1972 - har vi fått stifta bekantskap med familjer som förenas i brott, våld, droger, porr, mord och illegala spel av olika slag. På Wikipedia finns en lista över de fem stora maffiafamiljerna i New York.
Bonannofamiljen är en av de fem familjerna som styr delar av New Yorks organiserade brottslighet. Familjen grundades av Joseph Bonanno på 1920-talet och uppges ha cirka 130 - 150 invigda och 2500 medarbetare.
Gambinofamiljen besitter inflytande över USA:s östkust och västerut ända till Kalifornien. Den uppges vara den största och mäktigaste maffiafamiljen i New York. Familjen grundades på 1910-talet men har sitt namn efter Carlo Gambino som styrde familjen från 1957 till 1976.
Colombofamiljen grundades av Joe Profaci på 1920-talet och uppges ha cirka 100-120 invigda och cirka 1 200 medarbetare.
Familjen Genovese, tidigare Familjen Luciano, är den största av New Yorks fem maffiafamiljer. Den uppskattades år 2000 ha cirka 300 fullvärdiga medlemmar och cirka 3500 medarbetare.
Familjen Lucchese grundades av Gaetano "Tommy" Lucchese på 1920-talet. Familjen har 130-160 invigda och cirka 2000 medarbetare.
Även i Sverige finns familjer av liknande slag. Under elva år har Aftonbladets Johanna Bäckström Lerneby följt familjen Ali Khan från Angered. I reportage och i boken "Familjen" som kom ut tidigare i år berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut familjen. Vi får följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem -- en gång för alla.
Johanna Bäckström Lernebys bok har undertiteln "Vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare”. Det ligger mycket i det. Familjen tar hand om "problem" som dyker upp och löser helst saker och ting själva utan inblandning av polis och domstolar.
Maffiafamiljerna i New York hade även en egen "Kommission" där varje familj var representerad och där tvister och bråk mellan familjerna togs om hand. På den familjenivån är vi nog inte än i Sverige?