Nästan nio av tio östgötar är nöjda med sitt leende, det är högst andel i landet. Det visar en Sifoundersökning som vi på Operation Smile har låtit göra. Det gläder oss, då vi vet hur avgörande leendet kan vara för hur man blir bemött av andra, det skriver Annika Billing, generalsekreterare på den medicinska hjälporganisationen i ett pressmeddelande från insamlingsorganisationen Operation Smile.
Operation Smile Sverige har 90-konto (bg 900-2221) och är därmed godkända av Svensk Insamlingskontroll, som även granskar verksamheten. Organisationen idé är att erbjuda kostnadsfria operationer till barn som föds med allvarliga ansiktsmissbildningar: "Utan en operation är det stor risk att barn med läpp-käk-gomspalt dör av undernäring eftersom de inte kan suga och därmed inte amma. Om de överlever, tvingas de ofta leva ett liv i utsatthet på grund av sitt utseende. Alltför många barn behandlas som mindre värda och trakasserier gör att barnen ofta stannar hemma från skolan," skriver Annika Billing i pressmeddelandet.
Hon berättar att organisationen sedan den grundades 1982 har utfört mer än 300 000 operationer: "Vi vet vad en operation betyder. Ett nytt leende gör att barnen blir bemötta på ett helt annat sätt och de får en möjlighet att leva ett liv som alla andra. En operation som ofta inte tar mer än en timme kan förändra ett helt liv,", säger Billing.
Operation Smile bygger på volontärskap och ideella insatser såväl ute på fältet som i styrelserum. Ordförande för den svenska delen av organisationen är Maria Grimberg som är kommunikationsdirektör på NCC. Mellan 2010-2019 var hon koncernchef för företagets verksamhet i Norden och Bryssel.
En av styrelseledamöterna heter Malin Hakelius och är specialist i plastikkirurgi, överläkare och ansvarig för den kraniofaciala kirurgin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. På organisationens hemsida berättas vidare om den medicinska referensgruppens sammansättning. Här ingår bland andra Agneta Marcusson som arbetar som övertandläkare ortodonti vid Universitetssjukhuset i Linköping och Chris Cressy som är överläkare anestesi- och intensivvård på Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.
"Sedan coronapandemin tog världen i sitt grepp har många haft färre anledningar att le. Därför är det hoppingivande att så många är nöjda med sitt leende. Vi på Operation Smile tycker att alla leenden är vackra och vi vill uppmuntra östgötarna att visa upp sina leenden ännu mer framöver – leenden gör skillnad," skriver Annika Billing i pressmeddelandet.