Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SKR: Utökad blockad slår mot äldreomsorgen

Den pågående vårdkonflikten utvidgades klockan 16 på måndagen till att även gälla ett antal kommuner. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) varnar för att åtgärderna särskilt kommer att slå mot äldreomsorgen.
–Det är där vi nu ser att det kommer kunna få direkta konsekvenser, säger Johan Kaarme, chef på SKR.

Konflikten eskalerar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren SKR. Arkivbild.

Konflikten eskalerar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren SKR. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Vård2024-05-20 14:43

Från och med måndag eftermiddag utökades konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan till att även inkludera 29 kommuner, däribland flera stora som Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping.

I en riskanalys som SKR lämnat in till medlarna bedömer man att åtgärderna kommer att få "stor påverkan" inom bland annat äldreomsorgen.

– Troligtvis kommer det här att slå hårdast mot säbo, äldreomsorg och hemtjänst, säger Johan Kaarme, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdsavdelning.

– Det är andra delar som också omfattas, men det här är ju dygnet runt-verksamheter som är väldigt resurskrävande och viktiga.

Se över semestrar

Att inte kunna beordra övertid kan innebära att kommunerna inte kommer att kunna utföra delar av sitt uppdrag, skriver SKR i analysen.

– På särskilda boenden, inom äldreomsorgen och hemtjänsten kan det inträffa saker eller att brukare har vissa behov som gör det svårt för den enskilde medarbetaren att lämna brukaren därhän och åka därifrån. Det kan leda till att det ibland blir övertid. Sådana åtgärder blir svårare att göra nu, säger Kaarme.

Enligt Dagens Samhälle har cirka 400 planerade och icke-akuta operationer ställts in eller flyttats fram under de veckor som övertidsblockaden pågått.

Region Stockholm menar att läget inom vården är hanterbart, men att det kommer bli mer ansträngt under sommaren om blockaden fortsätter:

"Det innebär också att vi kan komma att behöva se över semesterplaneringen för våra medarbetare", skriver chefsläkare Johan Bratt i ett mejl till TT.

"Omfattande påverkan"

Region Västerbotten uppger att blockaden "innebär en omfattande påverkan på hälso- och sjukvården".

Det nya varslet som gäller från och med måndag berör cirka 5 000 medlemmar och avser bland annat elevhälsa, hemsjukvård och medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

Fackets övertids- och nyanställningsblockad som inleddes den 25 april innebär att cirka 63 000 medlemmar inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.

Fakta: Kommuner som omfattas

Följande kommuner omfattas av den utökade övertidsblockaden:

Borlänge kommun

Borås kommun

Eskilstuna kommun

Falu kommun

Göteborgs kommun

Halmstads kommun

Helsingborgs kommun

Jönköpings kommun

Kalmar kommun

Karlskrona kommun

Karlstads kommun

Kristianstads kommun

Linköpings kommun

Luleå kommun

Lunds kommun

Malmö kommun

Norrköpings kommun

Partille kommun

Skellefteå kommun

Stockholms kommun

Sundsvalls kommun

Södertälje kommun

Trollhättans kommun

Umeå kommun

Uppsala kommun

Västerås kommun

Växjö kommun

Örebro kommun

Östersunds kommun

Källa: Vårdförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!