Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Små skillnader i budgetförslagen för plånboken

Oppositionens budget skiljer sig inte ur privatekonomisk synvinkel så mycket från regeringens.
–För löntagarna och pensionärerna drar det åt samma håll. Det är på bidragssystemen det skiljer, säger Madelén Falkenhäll, privatekonom på Swedbank.

Mycket skrammel i tomma kastruller.

Mycket skrammel i tomma kastruller.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Privatekonomi2021-11-24 10:27

Oppositionens (M-KD-SD) budget ser ut att gå segrande i riksdagen när den röstar senare i dag. När Centerpartiet meddelat att man inte kommer att stödja regeringens budget, blir det en repris från 2018 – den S-MP-ledda regeringen får styra på en borgerlig budget.

– Det låter väldigt dramatiskt, men det finns en hel del saker som är oförändrade, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández och får medhåll.

"Det finns flera likheter mellan de två budgetalternativen", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Olika skattesänkningar

A-kasseförändringarna är desamma, det gäller även sjukförsäkringen, enligt Américo Fernández snabbanalys. Det som skiljer sig är regeringens bredare skattesänkning som gäller alla grupper, inklusive arbetslösa och sjuka. Oppositionen satsar mest på de som jobbar och pensionärerna. Däremot stoppas inte regeringens förslag om sänkt skatt på sjuk- och aktivitetsersättning, enligt finansutskottets förslag som slutjusterades i måndags.

Summorna det handlar om i skillnader är relativt små, i storleksordningen 100–150 kronor i månaden, enligt Américo Fernández. Båda budgetförslagen har höjda bostadstillägg till pensionärerna.

Enligt Américo Fernández var skillnaderna större 2018 (inför budgetåret 2019) då den borgerliga oppositionen trumfade igenom sin budget på motsvarande vis, där man bland annat drog ner kraftigt på anslagen till Arbetsförmedlingen. En förklaring till de mindre skillnaderna nu är sannolikt att det är val nästa år, enligt SEB:s privatekonom.

Sänkt drivmedelsskatt

Andra förändringar är att familjeveckan försvinner delvis, det vill säga ersättningen uteblir med M-KD-SD-budgeten (rätten att vara ledig finns dock kvar), som i stället har en bensin- och dieselskattesänkning med 50 öre litern från 1 maj 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!