V: Hushållen rånas av elbolagen

Elnätsbolagen tar ut oskäligt höga nätavgifter, anser Vänsterpartiet. Nu föreslår partiet en skatt på övervinster och en modell för att ta tillbaka privata bolag i offentlig ägo.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill pressa ned hushållens elräkningar. Arkivbild

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill pressa ned hushållens elräkningar. Arkivbild

Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

Politik2024-12-12 09:41

– I dag blir hushållen rånade av elbolagen. Elpriserna är oskäligt höga, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Runt en tredjedel av elräkningen består av elnätsavgiften, som man betalar för att få elen överförd till bostaden. Avgiften har stigit kraftigt de senaste åren, och den kan stiga ännu mer kommande år. För den enskilde elkunden är den svår att påverka – om man inte flyttar.

Vänsterpartiet ser ett problem i att Sverige privatiserat en monopolmarknad, som elnäten är. Därför föreslår partiet en tvåstegsraket för att, som man säger "ta tillbaka kontrollen".

Tvåstegsraket

Steg ett är att införa en skatt på övervinster i elnätsbolagen och att ge kommuner och stat förköpsrätt om privata bolag blir till salu.

– Vi tror att en skatt skulle pressa ned priset ordentligt. Det finns ingen anledning för bolag att ta ut högre pris om det bara går till en skatt, säger Dadgostar.

Och om möjligheten till höga vinster minskar, tror V att oseriösa aktörer kommer att dra sig ur marknaden.

Ett annat problem med nätavgifterna är att de varierar kraftigt beroende på var man bor. I till exempel Falköping, som V-ledaren besöker på torsdagen, betalar elkunderna betydligt mer än vad man gör i grannkommunerna Tidaholm och Lidköping.

I Falköping är elnätsbolaget utlandsägt, i Tidaholm och Lidköping kommunägt. För V-ledaren är det självklart att olika ägarförhållanden spelar roll när det gäller hur mycket vinst man tar ut.

Överkompenserar bolagen

Även Energimarknadsinspektionen (EI), som är tillsynsmyndighet och beslutar om de så kallade intäktsramarna för elnätsbolagen, anser att bolagen överkompenseras för sina kostnader. EI vill ändra beräkningsmodellen, men för det krävs lagändringar.

För perioden 2024-2027 har EI enligt nuvarande regler beslutat att intäktsramen för alla bolag är 326 miljarder kronor, 100 miljarder kronor högre än föregående period.

Av detta planerar elnätsföretagen att göra investeringar för cirka 30 miljarder.

– Elnätsbolagen har tagit ut helt enorma vinster de senaste åren. Så de höga priserna går inte till nyinvesteringar, det är omotiverat höga priser som kunderna betalat, säger Dadgostar.

– Det är solklart. Bolagen tar ut för höga priser, bara för att de kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!