Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S vill inte ha gräns för antalet nya reaktorer

Socialdemokraterna säger ja till att tillåta fler kärnkraftsreaktorer än tio.
–Vi vill inte att det ska finnas en begränsning i antalet reaktorer, säger den energipolitiske talespersonen Fredrik Olovsson.

Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Politik2023-10-06 10:27

Ett sådant lagförslag finns i en proposition som den borgerliga regeringen lagt fram i riksdagen.

S anser dock att regeringen borde styra mer över var eventuellt nya reaktorer byggs.

– Utbyggnad bör ske på platser där det i dag pågår kärnkraftsverksamhet, säger Olovsson.

– Det är både snabbast och säkrast.

De platserna är Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Därmed säger S nej till regeringens förslag om att tillåta nya reaktorer även på andra platser än i dag.

Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke välkomnar Socialdemokraternas besked om antalet tillåtna reaktorer.

"Det är välkommet att vi nu börjar se det skifte i politiken som näringslivet så länge efterfrågat. Om vi ska kunna säkra tillväxten och klara av den gröna omställningen behövs all fossilfri elproduktion", säger han i en skriftlig kommentar.

Kan behövas länge

S vill också sätta upp ett mål om att minst 60 TWh ny fossilfri elproduktion ska komma på plats till 2030. Då handlar det, enligt Olovsson, om mer vindkraft, solkraft, vattenkraft och effekthöjningar av kärnkraft.

– Det står klart för alla att mer kärnkraft inte är en snabb lösning, den kan komma först en bra bit in på 30-talet, säger han.

Längre fram i tiden kan ny kärnkraft dock spela en viktig roll.

– Vi vill inte att det ska finnas en begränsning i antalet reaktorer som kan byggas, det är för att ta tillvara på den teknikutveckling som sker och att man till exempel kan bygga fler men mindre reaktorer.

På frågan om kärnkraften kan behöva finnas kvar till 2045, då Sverige har som mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, svarar Olovsson:

– Vi tror att kärnkraften kommer att vara kvar och spela en roll i energisystemet under en väldigt lång tid.

Statliga garantier

S avvisar samtidigt regeringens förslag om att ställa ut 400 miljarder i statliga kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft. Det finns redan i dag en möjlighet att söka gröna kreditgarantier för kärnkraft vilket omfattar 80 miljarder kronor nästa år, framhåller Olovsson. Då ingår även andra energislag.

– Vi tycker det är rimligt att öka ramen kreditgarantier men det ska vara möjligt för all storskalig fossilfri energiproduktion att söka dem, även havsvind, solkraft och vattenkraft

S säger nej till andra subventioner av kärnkraften.

Med ny kärnkraft lär också mängden radioaktivt uttjänt bränsle öka.

– De som vill driva kärnkraft har också ett ansvar att ta hand om avfallet, det är viktigt villkor för att få driva verksamhet, säger Olovsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!