Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen vill LO-anpassa uppgörelse om las

Regeringen vill lägga den kritiserade las-utredningen åt sidan. I stället ska Svenskt Näringsliv och PTK:s överenskommelse om arbetsrätten bli bas för ny lagstiftning, efter att ha LO-anpassats.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2020-10-29 09:45

Men arbetsgivarna säger nej till att ändra i den mödosamt framförhandlade uppgörelsen – som LO förkastade fem i tolv. "Vi står fast vid den överenskommelsen och några ändringar är inte aktuella. Riksdag och regering har att välja mellan Toijerutredningen och vår överenskommelse med PTK", skriver Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv en kommentar till TT.

Januariavtalet mellan regeringsparterna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt samarbetsparterna Centerpartiet och Liberalerna slår fast att arbetsrätten ska moderniseras och göras mer flexibel. Om inte fack och arbetsgivare kan komma överens om ändringar i lagen om anställningsskydd ska förslagen från regeringens utredning om arbetsrätten bli lag.

Socialdemokraterna, med statsminister Stefan Löfven (S) spetsen, har bestämt sig för att det räcker med att Svenskt Näringsliv och de privata tjänstemännens PTK blev överens.

Överenskommelsen säger bland annat att fler än i dag ska kunna undantas från turordningen vid uppsägning, det blir lättare att säga upp en person av personliga skäl och kostnaderna för arbetsgivarna för lön under tvist om en uppsägning tas bort.

"Fack och arbetsgivare är helt enkelt bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden", skriver statsministern på Facebook.

"Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen", uppger Löfven.

Anpassas till LO

Att LO förkastade överenskommelsen gör den inte omöjlig att gå vidare med, anser regeringen. Men hänsyn måste tas till LO med tanke på de lagändringar som överenskommelsen förutsätter, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Mitt ansvar är att vi nu kan få en lagstiftning på plats. Jag kommer att utgå ifrån överenskommelsen och den måste funka på hela arbetsmarknaden, säger Nordmark.

Enligt en central källa i regeringskansliet är det ett omfattande arbete som ska till för att analysera överenskommelsen och bestämma sig för vilka lagändringar som måste till.

Tidigast i vår

Tidigast i vår kan ett förslag finnas på riksdagens bord, men siktet är enligt källan och Eva Nordmark inställt på att ändringarna i lagen om anställningsskydd ska vara genomförda före valet 2022.

Liberalerna utesluter att LO ska kunna påverka lagändringar baserade på en överenskommelse som LO själv valde att hoppa av.

Centerpartiet säger att det är bra att Socialdemokraterna backar upp SN och PTK:s överenskommelse och att en partslösning är det bästa. Men SN och PTK måste komma in med ett mer konkret förslag, anpassat till att LO valde att hoppa av.

"Vi förutsätter att SN och PTK ställer sig bakom ett gemensamt förslag, men annars finns utredningens förslag att genomföra", skriver Martin Ådahl, Centerns talesperson i arbetsrättsfrågan.

Misstroendehot kvarstår

Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven kvarstår, trots statsministerns besked. Men det verkar inte vara aktuellt att sätta det i verket på ett tag, om alls.

– Det viktiga för oss nu är att man inte går vidare med PTK-avtalet och kör över LO. Nu måste man bromsa in och i stället prata med LO och lyssna, så att man kan få en bättre överenskommelse, säger Sjöstedt.

– Skulle Löfven gå vidare och köra över LO och påtvinga dem försämringar de inte vill ha, då har han inte längre stöd för att sitta kvar som statsminister, säger han till TT.

Det är en delseger för V och alla som vill värna anställningstryggheten att utredningen verkar läggas åt sidan.

– Men vi har inte vunnit det här än. Nu måste LO kunna påverka det här, så att man får ett innehåll som man kan stödja, säger han.

Eva Nordmark säger att regeringen även ska analysera de delar i SN/PTK-överenskommelsen som inbegriper a-kassa och omställning, där det förutsätts att staten skjuter till pengar. Det kan handla om både 5 och 10 miljarder kronor, enligt källan i regeringskansliet.

Parterna har också skissat på en ny, kollektivavtalsbaserad arbetslöshetsförsäkring. Men det skulle bli ett stort systemskifte, enligt källan, och måste utredas ordentligt först.

Fakta: Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna – i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L – beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas. Utredningen lades fram i juni och har följande innehåll:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller maximalt två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndsskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!