Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen: Spara på elen – sänk värmen

Läget för det svenska elsystemet är "relativt akut", varnar statsminister Ulf Kristersson (M). Regeringen ber svenska folket att spara på el, till exempel genom att sänka värmen i bostaden.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) under pressträffen om det svenska elsystemet.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) under pressträffen om det svenska elsystemet.

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2022-12-09 08:22

Tidigare har hushållen uppmanats spara på el för att minska höga elräkningar. Nu handlar det, enligt Kristersson, även om att minska risken för att hushåll ska behöva kopplas bort från elnät om elbrist uppstår. Därför bör även de som har råd att betala elräkningarna spara på elen.

– Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppling, säger Kristersson på en pressträff.

Enligt honom har vi ett "betydande bekymmer med den svenska elproduktionen".

Kristersson pekar på att Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, i dag tas ur drift tillfälligt för underhåll under 10 dagar. Därmed är två av Sveriges kärnkraftsreaktorer ur drift. Samtidigt väntas kallt väder. Det innebär, enligt Kristersson, att risken för bortkoppling från elsystemet ökar.

Dessutom går nu i helgen Ringhals 3 på halv effekt för kontroll av generatorer.

Sänk värmen

– Risken för manuell frånkoppling minskar rejält om vi kan minska elanvändningen med 2 procent. Det samma gäller om vi kan flytta elanvändningen från morgon- och kvällstoppar, säger näringsminister Ebba Busch (KD).

Det motsvarar en sänkning av värmen inomhus med en grad eller halverad varmvattensanvändning.

– Varje kilowattimme räknas, säger Busch.

På frågan om hon uppmanar hushållen att sänka värmen med en grad svarar näringsministern:

– Var och en måste själv avgöra utifrån hur den egna situationen ser ut.

Det är inte meningen att till exempel sköra äldre ska behöva frysa, påpekar Busch.

Liberalernas partiledare, arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, uppger under pressträffen att han sänkt värmen med en grad hemma, sett till att alla duschar kortare tid och att handdukstorkar stängs av.

Även på kontoret på departementet har värmen sänkts.

– Man har kavajen på inomhus, säger Pehrson.

Tonar ned

Svenska kraftnät tonar dock ned risken för att hushåll eller företag skulle behöva kopplas bort från elnätet på grund av effektbrist.

– Det är inget som vi ser som väldigt nära förestående, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Ett tecken på det är att Sveriges effektreserv, Karlshamnsverket, inte är satt i beredskap. Om läget blir mer kritiskt kan Svenska kraftnät begära att det oljeeldade Karlshamnsverket går upp i stabsläge, så att det kan starta med två timmars varsel.

Medelius-Bredhe uppger också att importmöjligheterna är god den närmaste veckan, från Norge, men även från Polen och Tyskland.

Men hon varnar för väldigt höga elpriser även framöver.

Säkra kapacitet

För att säkra elförsörjningen framöver har Svenska kraftnät tecknat avtal med Göteborg Energi avseende Rya kraftvärmeverk till och med mars 2023. Det är ett gaskombikraftverk som producerar både fjärrvärme och el. Det drivs med naturgas och har möjlighet att också drivas med olja, vilket skulle öka utsläppen.

Den första december meddelades att Eon-ägda Heleneholmsverket ställer kapacitet till Svenska kraftnäts förfogande.

Regeringen ska nu ge Svenska kraftnät och Energimyndigheten i uppdrag att säkra ytterligare kapacitet innan årsskiftet.

Socialdemokraternas ledare är kritisk mot att regeringen på sin pressträff inte kom med några nya åtgärder för att hjälpa hushållen ska klara elräkningarna.

– I detta läge håller den ett 45 minuters seminarium utan konkreta besked, säger Magdalena Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!