Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

PTK och SN krävs på besked om avtal

Striden om arbetsrätten blir mer och mer invecklad. Nu begär politiken svar från Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK om vad de vill med reglerna som styr miljoner anställdas vardag på arbetsmarknaden.

Liberalernas arbetsmaknadspolitiska talesperson Gulan Avci (L). Arkivbild.

Liberalernas arbetsmaknadspolitiska talesperson Gulan Avci (L). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2020-10-19 17:35

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska i veckan bjuda in SN och PTK och LO var för sig till samtal om läget. En undran gäller om SN och PTK verkligen har ett avtal om turordning och kompetensutveckling som de vill se politikerna gå vidare med, trots att LO hoppade av.

I fredags kraschade förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare definitivt om arbetsrätten efter oenighet om hur anställningsskyddet ska se ut. LO sade nej till den överenskommelse som PTK och arbetsgivarna företrädare Svenskt Näringsliv samtidigt sade ja till. De båda talade om det som att de två nu hade ett avtal. PTK:s förhandlare Martin Wästfelt sade att eftersom det nu fanns en överenskommelse så kan regeringen och dess samarbetspartier inte gå vidare med förslagen från den omtvistade utredningen om arbetsrätten.

Finns avtalet?

Men har de båda ett avtal? Gulan Avci, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna, konstaterar att Svenskt näringsliv och PTK har sagt det. Men hon saknar ett konkret besked.

– De har inte bestämt sig för hur de ska gå vidare, säger Gulan Avci.

Hon säger att politiker som hon och andra som ska förbereda nya lagar på arbetsrättens områden måste veta.

Inom regeringens andra samarbetsparti, Centern, förs samma resonemang, enligt vad TT erfar.

SN och PTK måste ge besked om avtalet och komma in med en begäran om hur de vill att regeringen, C och L ska hantera det.

Enligt uppgift till TT från SN och PTK diskuterar de hur de ska gå vidare.

Ska bjuda in

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl meddelade i helgen att hans organisation gärna pratar med arbetsmarknadsministern när som helst,, men inte om vad som helst.

"Däremot förhandlar vi inte med våra fackliga motparter genom regeringen eller andra ombud. När det gäller las-förhandlingarna så har vi och PTK sagt ja till den gemensamt framförhandlade uppgörelsen. Det är LO som sagt nej. Vill regeringen att parterna ska enas bör samtalet ske med LO. Vi andra är redo att skriva på."

Både C och L är fast beslutna att genomföra de förändringar som föreslås i utredningen om arbetsrätten, om fack och arbetsgivare inte enas om något annat. Utredningsförslagen ger, enligt dem, en modernare och mer flexibel ordning som kan minska tvekan att anställa när det blir lättare att säga upp anställda.

Fakta: Arbetsrätten i januariavtalet

I överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna C och L, som slöts i januari förra året, sades följande om arbetsrätten och lagen om anställningsskydd:

Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.

Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar.

Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

Om parterna når en överenskommelse om hur las ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen i stället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag.

Källa: Januariavtalet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!