Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Modehandeln vädjar till finansministern

Detaljhandeln har det tufft under coronapandemin. Nu kräver flera chefer i modehandeln ett "omgående möte" med finansminister Magdalena Andersson för att diskutera lösningar, skriver Dagens industri.

Modebranschen anser bland annat att ribban för att få ta del av omsättnings- och omställningsstöd är för hög. Arkivbild.

Modebranschen anser bland annat att ribban för att få ta del av omsättnings- och omställningsstöd är för hög. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Politik2020-11-28 18:30

Tidningen har tagit del av ett brev undertecknat av höga chefer från bland annat Kapp-Ahl, Lindex och Stadium Outlet. De skriver att både permitteringar och omställningsstöd fungerar dåligt för branschen, som påverkats kraftigt av pandemin.

Indiskas vd Karin Lindahl upplever att det är svårt att minska öppettiderna i butikerna för att på så sätt kunna korttidspermittera personal.

– Vi uppfattar att rekommendationen är att man ska sprida ut handeln så mycket som möjligt för att undvika trängsel, säger hon till Di.

Trots att ribban för att få ta del av omsättnings- och omställningsstöd föreslås sänkas är den fortfarande för hög, anser branschcheferna. De efterlyser också generösare ersättningar för korttidspermitteringarna.

Dessutom riktar man kritik mot rekommendationen att inte besöka butiker, som de menar gynnar den globala e-handeln på bekostnad av svenska jobb.

Cheferna vill nu omgående träffa Magdalena Andersson för att diskutera lösningar.

Fakta: Generösare stöd

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att företag som tappat minst 40 procent i omsättning under perioden augusti till oktober (tre månader), jämfört med samma period 2019, ska kunna söka stöd. Det tidigare budet var 50 procent.

För perioden november–december räcker det med 30 procent i minskad omsättning.

Regeringen och samarbetspartierna lägger också förslag om att handelsbolag ska kunna få stöd och under samma perioder som gäller för de övriga stöden. Men som tidigare krävs att ett bolag kommer över en viss nivå i årsomsättning för att alls kunna söka stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!