Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritiken: Brister gör hyresförslag meningslöst

Uppenbara brister gör att utredningsförslaget om hyror kan bli meningslöst. Politiskt rävspel är den bakomliggande orsaken, tror Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH.

Det är blandade reaktioner på hyresutredningen. Arkivbild.

Det är blandade reaktioner på hyresutredningen. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Politik2021-06-04 15:54

Hans Lind som är knuten till Kungliga tekniska högskolan har läst utredningen som presenterades nu på förmiddagen. Han anser att det i grunden är ett bra förslag med fri hyressättning i nyproduktion då det i teorin skulle skapa en blandning av fri och reglererad sektor. Dock finns det problem:

– Det är detaljer som är tvivelaktiga och skulle jag bestämma så skulle jag i alla fall ändra på två punkter, säger han till TT.

Behövs en tidsram

Han syftar bland annat på en tidsram för en eventuell hyreshöjning:

– När man väl flyttat in i en lägenhet ska man känna att om området blir populärt ska inte min hyra stiga förrän långt fram i framtiden. Många länder som har en fri hyressättning säger att hyran ska följa index i 5–10 år och jag tycker tio år är ganska lagom tidpunkt.

– Det här förslaget öppnar upp för att fastighetsägaren bara efter ett par år kan begära en höjning för sittande hyresgäster.

Samtidigt finns ett problem åt motsatt håll, nämligen att hyresgäster kan utnyttja systemet för att pressa hyresvärden.

– "Titta här, det är en annan som bor en bit bort och har billigare hyra". Just det att gå till hyresnämnden och begära att det blir en skälig hyra när det kommer finnas väldigt få objekt att jämföra med kan missbrukas av kunniga hyresgäster.

Blir en osäkerhet

Hans Lind påpekar att konsekvensen blir en osäkerhet för båda parter vilket gör att många fastighetsägare troligtvis kommer att välja bort systemet.

– Inför man den här varianten kommer nog fastighetsägaren tycka att det här är minst lika besvärligt som dagens system och det kommer inte vara så många som väljer det här. De privata fastighetsägarna kommer hellre att välja en presumtionsmodell.

Att utredningsförslaget blev som det blev anser inte Hans Lind vara utredarens fall. Han har delvis varit bakbunden av ett politiskt spel i den fråga som bland annat gjort att Vänsterpartiet hotat med att fälla regeringen.

– När man läser betänkandet så förstår man att de här båda sakerna fanns i direktiven. Regeringskansliet vill inte ha det här, det var något man gav med sig inför Centerpartiet och Liberalerna och kan man ta fram en variant som är ganska dålig så har man löst problemet.

– Så det är inte utredarens fel. Det pekar helt enkelt på att direktiven inte var utformade utifrån att få en bättre fungerande hyresmarknad.

Vinstintresse väger tyngre

Även Hyresgästföreningen är starkt kritisk, då man anser att det leder till mer makt åt fastighetsägarna.

"Det är tydligt att fastighetsägarnas vinstintressen väger tyngre än hyresgästernas trygghet i utredningens förslag", säger förbundsordförande Marie Linder i en kommentar.

Branschorganisationen Sveriges Allmännytta tror inte på att det kommer leda till fler bostäder utan pekar i stället på att det finns andra problem när det gäller byggandet av bostäder.

Alla är dock inte lika besvikna. Byggföretagen välkomnar utredningens förslag och branschorganisationen Fastighetsägarna ser positivt på utredningen och anser i stället att det kommer skapa ett större utbud av hyresrätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!