Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekoring polisanmäld

Polisen har anmält Rekoringen i Umeå för brott mot ordningslagen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många vill köpa nyskördat och närodlat, men nu har polisen anmält Rekoringen för brott mot ordningslagen. Arkivbild.

Många vill köpa nyskördat och närodlat, men nu har polisen anmält Rekoringen för brott mot ordningslagen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-07-19 09:10

Polisen har anmält Rekoringen i Umeå för brott mot ordningslagen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Rekoringar har blivit populära för att handla lokalproducerad mat, men då varor lämnas ut på parkeringsplatser i Umeå innebär det enligt polisen att man måste ha tillstånd för att använda allmän plats. Därför har polisen nu gjort en polisanmälan.

Rekoringen i Umeå har i ett inlägg på Facebook kommenterat detta, och skriver att markägarna har gett sitt tillstånd. Dessutom är det problematiskt att polisen gör olika bedömningar i olika regioner, enligt Rekoringen.

Fakta: Rekoringar

Rekoringar är lokala marknadsplatser för närproducerad mat. Köpare och säljare ingår i en lokal Facebookgrupp, där de kan göra upp om beställningar och betalning. Sedan träffas de fysiskt vid en given tidpunkt för leverans av beställda varor. På vissa orter sker detta en gång i veckan, på andra orter mer sällan.

Reko är en förkortning av "rejäl konsumtion".

Säljarna i en rekoring ska bara erbjuda egenproducerade livsmedel och biprodukter. Både hobbyproducenter och företag kan erbjuda varor till försäljning.

Deltagandet i en rekoring är gratis för både producent och konsument.

Idén kommer från Finland. Där utvecklade en ekobonde år 2013 det enkla konceptet att använda sociala medier för att para ihop små livsmedelsproducenter med konsumenter i närområdet.

Hushållningssällskapet uppskattar att drygt 500 000 människor i Sverige är medlemmar i en grupp, men det är svårt att veta hur många av dem som är aktiva konsumenter.

Källa: Hushållningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!