Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Covid bromsar Ukrainas snigelburgare

Snigelfarmarbranschen i Ukraina gick från klarhet till klarhet, med en snabbt växande export till Västeuropa och nymodigheter som snigelburgare i utbudet. Men så kom pandemin, och nu hotas många företag av kollaps.

Covid drabbar även snigelbranschen. Arkivbild från Tyskland.

Covid drabbar även snigelbranschen. Arkivbild från Tyskland.

Foto: Frank Hormann/AP/TT

Mat & dryck2020-07-26 20:45

Julia Koretska öppnade Ukrainas första farm för snigelkött så sent som för fem år sedan. Nu har hon 400 kollegor, som exporterar till grossister och restauranger i länder som Italien och Spanien.

2018 uppgick exporten till 93 ton, förra året 250 ton. Och 2020 väntas farmerna producera 1 000 ton snigelkött och andra produkter – men frågan är om de får avsättning för allt. Pandemin innebär både byråkratiska och ekonomiska hinder.

– Förra året var allt storartat. Detta år är den totala motsatsen, säger Serhij Danileyko, som har farmen Ravlik-2016 söder om Kiev.

Hittills beräknar han sig ligga 55 000 euro (570 000 kronor) back jämfört med om covid-19 inte hade slagit till. Och hans kyllager är sprängfullt med sniglar som för länge sedan skulle ha levererats till västra Europa, däribland den svårflörtade franska marknaden.

I väntan på att läget ska ljusna försöker Danileyko och kollegor öppna nya exportvägar till Asien, samt bredda sortimentet.

– Vi har ett brett utbud med escargot, paj, filé både fryst och inlagd, säger 43-åringen, som agerar mentor till flera andra i branschen.

– Vi erbjuder även burgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!