Den amerikanska centralbankens besked på onsdagen, om att höjningen av styrräntan sannolikt inte blir större än 0,50 procentenheter, gav ett uppsving på börsen. På torsdagen sjönk dock indexen radikalt, värst gick det för it- och teknikrelaterade bolag.
– Den första reaktionen, uppgången, på att den amerikanska centralbanken höjde räntorna. Den är ju i grunden ologisk, säger Malmqvist.
En anledning till uppsvinget på börsen kan vara att räntebeskedet på förhand spekulerats upp och att höjningen sedan uppfattades som en lättnad, menar analytikern.
– Det var för hårt spänt och då studsade det åt andra hållet, säger han.
Ras på torsdagen
Torsdagens reaktion var å andra sidan logisk, utifrån ett teoretiskt perspektiv, fortsätter han.
– Det finns massor med räntor som styrs av marknaden och som gått upp jättekraftigt på två månader och tittar man på det finns det ingen fog för börsoptimism, säger analytikern.
Det kom helt enkelt in andra aktörer med en rationell syn på den amerikanska ränteuppgången, säger Malmqvist.
– Räntan stiger, det ger placerare bättre avkastning utanför börsen. Då plockar man delvis bort sina pengar från börsen och sätter dem där de ger bättre avkastning. Det är en logisk reaktion, säger han.
Svårbedömt framåt
Även Stockholmsbörsen påverkades av det amerikanska raset på torsdagen. Börsen steg inledningsvis kraftigt men föll sedan tillbaka helt på eftermiddagen.
Vad man kan förvänta sig under dagen och framöver är svårt att säga, menar han.
– Det är extremt svårbedömt. Vi är ute på ny mark.
– Om jag tittar och summerar alla faktorer, särskilt kring den amerikanska börsen, så borde kurserna gå ner betydligt mer.
Stockholmsbörsen är lite mer skyddad, säger Malmqvist, eftersom kurserna redan sjunkit. Samtidigt, om kurserna går ner i USA, så kommer börsen även påverkas här.
En sak talar dock emot ytterligare kraftiga nedgångar, enligt Malmqvist.
– Det är faktiskt den konstiga faktorn att vi sällan får börskrascher på vårarna, de inträffar alltid på hösten av underliga skäl.