Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Priset på jordbruksmark steg i fjol

I fjol steg det genomsnittliga priset på åkermark med sju procent i landet. Priset på betesmark ökade med fem procent, enligt Jordbruksverket. Prisskillnaderna mellan olika regioner är fortsatt väldigt stora.

Priserna på åkermark och betesmark steg i fjol. Arkivbild.

Priserna på åkermark och betesmark steg i fjol. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jordbruk2023-08-27 21:07

Priset på åkermark landade i genomsnitt på 130 500 kronor per hektar i fjol. En hektar betesmark kostade 47 500 kronor.

Jämfört med 2012 har genomsnittspriserna på riksnivå för både åker- och betesmark mer än fördubblats.

Men prisutvecklingen skiljer sig åt mellan olika delar av landet, där södra Sverige rusat ifrån de nordligare delarna.

I produktionsområde övre Norrland har priset på åkermark respektive betesmark ökat med knappt 50 procent sedan 2012.

Men i Götalands norra slättbygder har priset på åkermarken ökat 119 procent. Största ökningen av genomsnittspriset på betesmark sedan 2012 har mellersta Sveriges skogsbygder: 129 procent.

Det högsta priset på åker- och betesmark i fjol hade Götalands södra slättbygder. Där kostade åkermark 291 500 kronor per hektar i genomsnitt och betesmarken 120 500 kronor per hektar.

Det var 14 respektive 18 gånger så högt pris som i övre Norrland där priset var lägst. Där kostade åkermark 21 400 kronor och betesmarken 6 700 kronor per hektar, skriver Jordbruksverket.

Fakta: Baseras på försäljningspriser

Metoden för att skatta de genomsnittliga markpriserna baseras på de lantbruksfastigheter som sålts under året och där man också ansökt om lagfart.

I fjol ingick knappt 2 700 försäljningar och drygt 18 800 hektar jordbruksmark i beräkningarna.

Det motsvarar mindre än en procent av alla jordbruksfastigheter och mindre än en procent av den totala jordbruksmarksarealen i Sverige.

Det ger en viss slumpmässighet i hur exklusiva markerna är som sålts från år till år i de olika regionerna, vilket bidrar till variationer i prisutvecklingen.

Variationerna gör i sin tur att genomsnittspriset för respektive år ska tolkas med viss försiktighet. Däremot går det att se trender både för riket och regionalt över tid.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!