Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sex tips för bättre koll på din privatekonomi

Annifrid Huhtala har tiotusentals följare på Tiktok och hennes videor om privatekonomi har engagerat hundratusentals. Här är hennes sex bästa tips för att få bättre koll på pengarna.

"Det är viktigaste är inte hur mycket man sparar utan att man sparar nånting. När man sedan tjänar mer pengar så har man rutinen i ryggen," säger Annifrid Huhtala.

"Det är viktigaste är inte hur mycket man sparar utan att man sparar nånting. När man sedan tjänar mer pengar så har man rutinen i ryggen," säger Annifrid Huhtala.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikes2024-01-27 11:35

1. Få koll på vad du lägger pengar på

Vart går egentligen pengarna? Annifrid Huhtala brukar använda sig av en "no spend tracker" som visuellt ger en bild över var pengarna går nånstans.

2. Försök få in en sparrutin

– Vissa kan inte spara pengar men när jag blev medveten om vad jag lade pengar på så märkte jag att jag kunde spara mer än jag trodde.

– Det viktigaste är inte hur mycket man sparar utan att man sparar nånting. När man sedan tjänar mer pengar så har man rutinen i ryggen.

3. Sätt upp görbara mål

Annifrid Huhtala har själv som långsiktigt mål att spara en miljon kronor. Men för att hålla motivationen uppe har hon också satt upp mer kortsiktiga mål som är lättare att ta på.

– Våga gå ner på detaljnivå. Att du den här månaden vill spara 5 000 kronor och att du vill sälja saker för en tusenlapp. Då har man nånting görbart att se i horisonten hela tiden. Man kan också ha mål på veckobasis, typ att inte köpa utekaffe.

4. Öronmärk dina pengar

För att få bort ångestkänslor kring pengar kan det vara skönt att öronmärka sina pengar, berättar Annifid Huhtala. När man öronmärker pengar till roliga saker tar man kanske bort ångesten när man vill köpa eller göra något roligt – eftersom det är det pengarna är till för.

5. Använd Chat GPT för veckomatsedel

När idéerna tryter och man bara kommer på recept som man behöver handla för brukar Annifrid Huhtala använda Chat GPT. Hon matar in de ingredienser som finns hemma och ber AI-boten om hjälp med recept av dessa. På så sätt minskar man svinnet och handlar inte i onödan.

6. Lockas inte av näthandelns erbjudanden

"Fraktfritt vid köp över 500 kronor" är ett trick som många webbutiker kör med. Det gör ofta att man handlar mer.

– Då shoppar man för över 500 i stället för 400 eller 300 och så tror man att man har sparat pengar. På något sätt. Så att det är ju. Jag har varit den klassiska personen för det här.

Undvik avbetalning

– Företagen är ofta smarta och skriver att man får betala om tre månader och att det ska kosta 19 kronor. Men så läser man inte villkoren och vet inte skillnaden på en effektiv ränta och en nominell ränta. Plötsligt sitter man med en skuld på en betydligt högre summa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!