Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Omprioritera! Sveriges bud till EU

Nya pengar till Ukraina är ok – men annars gäller att omprioritera. Sveriges bud ligger fast i striden om utökade EU-medel.

EU-minister Jessika Roswall på väg in till onsdagens ministermöte i Bryssel.

EU-minister Jessika Roswall på väg in till onsdagens ministermöte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin / TT

EU2023-11-15 14:27

En tuff budgetstrid väntar när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till årets sista toppmöte om nästan exakt en månad. EU-kommissionen har bett om drygt 75 miljarder euro – nästan 900 miljarder svenska kronor – i sin översyn av nuvarande långtidsbudget med mer stöd till Ukraina, men också för att hantera migration och satsa på konkurrenskraft.

Fast det kommer inte att bli enkelt.

– Jag kommer att upprepa det jag har sagt ett antal gånger: från svensk del så ser vi enda skälet till en översyn att fortsätta se till att ha ett långvarigt stöd för Ukraina. Sen finns det behov – men då behöver man precis som alla andra göra omprioriteringar. Det är vad vi har bett kommissionen att göra, säger EU-minister Jessika Roswall (M) på plats i Bryssel.

Sverige, Österrike och Danmark har alla lagt in egna förslag på vad som kan göras – från svensk sida exempelvis om hur man plocka pengar från andra EU-områden för att klara av de stigande räntor som måste betalas. Roswall tycker att förslagen har mottagits "på ett positivt sätt" och hoppas nu på framsteg i de förhandlingar som lär bli allt mer intensiva under de kommande veckorna.

Den svenska synen delas av bland andra FInland.

– Det är dags nu att vi kommer ner till detaljer. Vi behöver få ett konkret förslag på bordet, betonar Finlands EU-minister Anders Adlercreutz.

Fakta: EU:s budgetönskemål

EU-kommissionen vill utöka EU:s långtidsbudget för åren 2021–2027 med flera tunga satsningar, finansierade av medlemsländerna:

* En "Ukraina-facilitet" ska sättas upp där totalt 50 miljarder euro ska kunna erbjudas i bidrag, lån och garantier för Ukrainas omedelbara behov och återuppbyggnad.

* EU:s budget för att hantera interna och externa följder av migration föreslås utökas med 15 miljarder euro.

* En ny "strategisk plattform", döpt till Step, ska skapas för att stärka konkurrenskraften inom främst ett antal högteknologiska områden, för totalt 10 miljarder euro.

* Ytterligare 1,9 miljarder euro föreslås dessutom till EU:s administration.

Källa: EU-kommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!