Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inflationen i eurozonen faller mer än väntat

Inflationen i euroländerna faller betydligt mer än väntat – även kärninflationen. Detta bådar gott för skuldtyngda företag och hushåll – både i eurozonen och Sverige.

Euromynt och -sedlar. Arkivfoto.

Euromynt och -sedlar. Arkivfoto.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

EU2023-11-30 11:00

Inflationen i eurozonen föll enligt preliminära beräkningar gjorda av statistikbyrån Eurstat till 2,4 procent i november. Nästan samtliga euroländer visar dessutom upp en negativ inflation på månadsbasis, jämfört med oktober.

Nedgången för inflationen i november var betydligt större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 2,7 procent, från 2,9 procent i oktober, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Den så kallade kärninflationen – priserna på livsmedel och energi plockats bort – föll till 3,6 procent, ned från 4,2 procent. Det var också en kraftigare nedgång än väntat. Där låg förväntningarna på en nedgång till 3,9 procent, enligt Bloomberg.

Den högsta inflationen bland euroländerna har Kroatien med 5,5 procent jämfört med november 2022, följt av Frankrike på 3,8 procent, enligt det sätt som Eurostat räknar.

För ett år sen hade merparten av euroländerna inflationssiffror på över 10 procent. Nu ligger de flesta betydligt lägre – allra mest i Belgien, som har en inflationssiffra på årsbasis på -0,7 procent.

Eurostat presenterar samtidigt samlade arbetslöshetssiffror för oktober, på 6 procent i hela EU och 6,5 procent för eurozonen, vilket är oförändrat jämfört med månaden innan. Spanien ligger högst på 12 procent, följt av 10 i Grekland och 8 i Sverige, på det sätt som Eurostat räknar.

Det minskade inflationstrycket gör att allt fler nu räknar med att Europeiska centralbanken (ECB) sänker sina styrräntor – antingen i mars eller april nästa år. Riksbanken väntas hänga på, fast något senare, enligt prissättningen på räntemarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!