Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Standby större eltjuv än du tror

Det kan se ut som att tv:n eller mikron är avstängda, men el fortsätter att dras ändå. Nya beräkningar visar att apparater i standby-läge kan vara fem procent av hushållets totala elförbrukning.

Det räcker inte att enbart stänga av tv:n med fjärrkontrollen, el dras ändå. Arkivbild.

Det räcker inte att enbart stänga av tv:n med fjärrkontrollen, el dras ändå. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Energi2022-10-17 06:00

Ett medelstort hushåll kan snitta på runt 3 600 kilowattimmar (kWh) i elförbrukning per år. 180 av dem, runt fem procent av den totala elförbrukningen, står prylar som är i standbyläge för.

Det kan däremot variera från cirka 90 kWh till 270 kWh per år, enligt Carlos Lopes, som är senior rådgivare på Energimyndigheten.

Sett till hela Sverige är det i stället cirka en procent av den totala elförbrukningen som produkter på standbyläge står för, mellan 1,3 och 1,6 terawattimmar av runt 140 TWh, enligt Carlos Lopes beräkningar.

Det kan kännas som mycket el för produkter som inte används vid tillfället. Tidigare var det en ännu större andel av den totala elförbrukningen som standbyläget stod för.

En siffra som har förekommit är hela två procent av Sveriges totala elförbrukning, eller runt 500 kWh för ett normalhushåll.

Nästan allt har standby

Fler och fler elapparater i hushållet har i dag ett standbyläge. Men tack vare nya EU-regleringar kring hur mycket produkter med standby får dra minskar ändå elförbrukningen.

– Tidigare fanns det vissa tv-boxar som drog 15 watt när de var på, men 14,5 watt när de var på standby, säger Carlos Lopes.

Det finns olika typer av standbyläge beroende på produktkategorier. Först är det produkter som inte är uppkopplade till något datanätverk, som till exempel vissa bildskärmar och tv-apparater. De får dra mellan 0,3 watt och 0,5 watt. Sedan finns det en kategori som har så kallad statusvisning eller klocka på en display, som mikrovågsugnen, diskmaskinen, torktumlaren eller ugnen, och de får max dra en watt. Apparater som är uppkopplade, som tv:n eller vissa vitvaror, får dra två watt. Som mest får nätverksprodukter dra, som till exempel routern, alltså åtta watt.

Dessa olika kategorier är inräknade i beräkningarna.

Men vad som ska klassas som en produkt med standbyläge är också en definitionsfråga. Olika laddare drar också ström när de är inkopplade i vägguttag, även om de inte gör sitt jobb. För en mobilladdare som bara sitter kvar i väggen rör det sig om runt ett par tiondels watt, enligt Carlos Lopes.

Vissa svårare än andra

När det är så pass många olika produkter som har standbyläge i dag så är det i vissa fall svårare än andra att bara dra ur sladden för att spara in på elen. Som till exempel för kylskåpet, routern eller diskmaskinen, om du planerar att vara hemma.

Vissa elprylar kan också till exempel uppdatera sig själva när de befinner sig i detta mellanläge, så det är inte heller så att produkter på ett standbyläge inte gör någon nytta alls.

– En laddare däremot, som inte gör sitt jobb, är lättare att ta bort, säger Carlos Lopes.

Men om du ska vara bortrest under en tid så kan det vara ett alternativ att dra ur sladdarna på vissa apparater. Genom att helt koppla bort vissa prylar kan du spara en del el, särskilt om de har några år på nacken.

– Sedan är det så att om du till exempel drar ner på värmen i ett rum som du inte använder så kan du spara otroligt mycket mer, jämfört med att dra ur telefonladdaren. Men om du har flera produkter, som datorer, bildskärmar och högtalare som du kan stänga ner snabbt, då ska du göra det, säger Carlos Lopes.

Fakta: Så mycket utgör standby av hushållens elförbrukning
Elanvändning kWh/per årStandbyläge kWh/per årProcentuell andel
Litet hushåll2 000904,5 procent
Medelstort hushåll3 6001805 procent
Stort hushåll5 2002705,2 procent
Fakta: W, kW och kWh

För att räkna ut hur mycket el en apparat förbrukar måste du veta vilken effekt den har. Effekten uttrycks i watt (W).

1 000 watt är detsamma som en kilowatt (kW). För att ta reda på hur mycket energi som går åt multipliceras effekten (watt) med tiden (wattimmar).

Så används en apparat som har effekten en kW under en timmes tid så är elförbrukningen en kilowattimme (kWh).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!