Svenskens ekonomi tog mer stryk än danskens

Danmark stängde ned helt, medan Sverige valde en mer öppen väg i coronakrisen. Ändå upplever svenskarna att deras ekonomi påverkats mer negativt, enligt en ny undersökning.
–Vi ser att krisen drabbar hushållens ekonomier på bred front, säger Tove Gerdin på kredithanteringstjänsten Lowell, som gjort undersökningen.

En av fem svenskar och danskar har mindre än motsvarande 2|000 svenska kronor kvar när alla nödvändiga utgifter är betalda, enligt en undersökning av kredithanteringstjänsten Lowell. Arkivbild

En av fem svenskar och danskar har mindre än motsvarande 2|000 svenska kronor kvar när alla nödvändiga utgifter är betalda, enligt en undersökning av kredithanteringstjänsten Lowell. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-05 08:30

Sverige och grannländerna Finland och Danmark har bemött pandemin med olika strategier. Danmark valde att stänga ned helt, medan Finland stängde ned Helsingforsregionen och Sverige höll landet mer öppet.

Trots att svenskarna och finländarna levde i betydligt mer öppna samhällen under våren, mår deras privatekonomi sämre än danskarnas, enligt en ny undersökning av Lowell, som utförts av Demoskop.

Var tredje svensk och finländare upplever att coronakrisen haft en negativ påverkan på privatekonomin, att jämföra med knappt var sjätte dansk.

Låga marginaler

Våra grannar i öst känner också större oro för de privatekonomiska konsekvenserna, jämfört med både Sverige och Danmark. 55 procent av finländarna är oroliga för hushållets ekonomi, medan 50 procent av svenskarna och 39 procent av danskarna säger att de är oroliga, enligt undersökningen.

– Danskarna är de som är minst oroliga för sin privatekonomi till följd av coronaviruset. Vi ser också att danskarna upplever minst negativ påverkan på sin ekonomi av de tre länderna, säger Tove Gerdin, kommunikationschef på Lowell.

I samtliga tre länder är hushållens marginaler låga. En av fem svenskar och danskar har mindre än motsvarande 2 000 svenska kronor kvar när alla nödvändiga utgifter är betalda. I Finland har en av tre mindre än samma summa över i månaden.

– Vi får inte glömma att vi kanske fortfarande är i början av en eventuell ekonomisk kris och effekterna kan komma några månader framåt. Med mer varsel och en nedåtgående arbetsmarknad tar buffertar slut, säger Tove Gerdin.

– Ur den aspekten är det oroande att det är många i de här länderna som uppger att de har så låga nivåer kvar efter att alla utgifter är betalda, säger Tove Gerdin.

Oroliga egenföretagare

Bland egenföretagare är det markant fler svenskar och finländare som säger att de påverkas negativ av krisen, 56 respektive 53 procent. I Danmark svarar 36 procent av egenföretagare att de påverkats negativt.

I Sverige finns det däremot en mindre rädsla för att bli av med sin anställning än i grannländerna, 34 procent i Sverige och närmare 40 procent i Danmark och Finland.

– Vi ser att krisen drabbar hushållens ekonomier på bred front. Upplever man att man har det jobbigt gäller det att prata om sina problem vara snabb i att söka hjälp, säger Tove Gerdin.

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av analysföretaget Demoskop under maj 2020 i Sverige, Finland och Danmark. Resultaten baserar sig på Lowells kontinuerliga undersökning Betalningsindikatorn. Mätningen baserar sig på 1 582 intervjuer i Sverige, 1 559 i Finland och 1 528 i Danmark.

Källa: Lowell

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!