Sommaren är på ingång och loppis- och marknadssäsongen brukar i vanliga fall stå i full blom den här tiden på året. Men sedan tre månader tillbaka står det så gott som stilla för företag som arrangerar större loppmarknader och andra marknader.
Till skillnad från övrig handel, omfattas organiserad loppis- och marknadsverksamhet av förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.
Flera arrangörer av stora marknader och loppisar har hamnat i ett utsatt läge. Maria Wiberg är medgrundare och vd på Stockholmsmarknader, som arrangerar loppisar och marknader i Stockholmsområdet. Förra året omsatte företaget 5,7 miljoner kronor. I dagsläget står de utan intäkter.
Hon har svårt att förstå logiken bakom beslutet.
– Man kan ju tänka sig att det är mindre risk för smitta när man är utomhus, och säljarna dessutom kan sprida ut sig för att skapa en glesare miljö, fortsätter Maria Wiberg.
Andreas Giselgren, arrangör på Östgötamarknader, arrangerar omkring 100 handelstillfällen per år. Även han vittnar om branschens svårigheter.
– Det står helt stilla. Marknader och loppis brukar annars gå väldigt bra oavsett konjunktur, säger Andreas Giselgren.
Att ha verksamheter öppet för bara 50 personer är i de flesta fall inte någon större idé, då säljarna utgör en stor del av antalet personer på en marknad eller loppis.
Andra regler
Men det finns marknader som får verka.
Stockholms stads marknad på Hötorget är öppen och har kunnat vara det genom krisen.
– Så i praktiken har kommunen monopol på loppisar just nu. Det är också helt ologiskt, säger Maria Wiberg.
Det som skiljer Hötorget från andra stora marknader är att Hötorget är ett av Stockholms 50 torg där torghandel får bedrivas. Det innebär att det finns av kommunfullmäktige fastställda ytor avsedda för torghandel. På dessa ytor får ingen annan verksamhet än handel bedrivas, enligt Stockholms Stad.
"Man kan se det lite som en saluhall fast utomhus. Vi gör därför bedömningen att torghandeln, och därmed även Hötorgets söndagsmarknad som fortfarande är torghandel fast i en lite annan skepnad, kan bedrivas som vanligt så länge övrig handel får vara öppen som vanligt", skriver Tove Hedman, markupplåtare på Stockholms stad.
Finns en gräns
Enligt Bitte Bråstad, Folkhälsomyndighetens chefsjurist, är problematiken för loppis– och marknadsbranschen just att den faller inom ordningslagen och därmed finns en gräns för antalet personer. Hon anser att handel utomhus kan vara mindre riskabelt än handel som sker inomhus.
– Det är inte just loppmarknader och marknader som är risken, utan antalet människor som samlas. När regeln för antal deltagande för offentliga tillställningar och sammankomster infördes utgick man från ordningslagen, säger Bitte Bråstad.
– Just loppis och marknader hamnade på ena sidan gränsen medan annan form av handel till exempel köpcentrum inte gör det, vilket är olyckligt för den här branschen.