Hotellsektorn är en av de branscher som drabbats allra värst under coronapandemin. Inför hösten ser det också mörkt ut. Statistik som Stockholms Handelskammare tagit fram via Benchmark Alliance, visar att beläggningsgraden i riket i augusti låg på endast 38 procent jämfört med 74 procent samma period 2019.
Det betyder en nedgång på tre procentenheter jämfört med juli månad som blev den klart bästa sedan coronapandemin utbröt.
– Det är illa. Nedgången på årsbasis är mycket större i augusti än föregående månad. Det innebär att vi har fått se en vändning nedåt i utvecklingen, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.
Hur länge hotellbranschen mäktar med den låga bokningsgraden är svårt att säga, enligt Westerberg, men det finns en viss risk att mindre hotell inte klarar sig framöver.
– Många bolag i besöksnäringen hämtar kraft under sommaren och intäkter de ska leva på resten av året. Eftersom många inte har haft stora intäkter kan det leda till konkurser i slutet av året. Men det beror på hur smittspridningen utvecklas, säger Stefan Westerberg.
Allra värst är situationen i Stockholm där beläggningsgraden ligger på blott 26 procent jämfört med 81 procent förra året.
Branschens kretslopp
Stefan Westerberg beskriver besöksnäringen som ett kretslopp: en del av sektorn påverkar en annan del. Exempelvis slås hotellen av att det i dagsläget inte finns en fungerande livescen i Sverige.
– Då blir det svårt för hotellen att locka till sig besökare.
Den dystra bilden bekräftas också av börsnoterade hotellkedjan Scandic som under dagen gav en ny guidning gällande läget inför hösten. Nu bedöms beläggningsgraden i september att uppgå till 30–35 procent. Detta skulle vara i linje med augustisiffrorna men något lägre än under sommarsäsongen i juli.
Stora tapp
"Scandics genomsnittliga beläggningsgrad uppgick till 42 procent i juli och till 34 procent i augusti. Det är mycket stora variationer i hotellportföljen och generellt har de hotell som haft högst beläggning varit på mindre orter medan efterfrågan i storstäderna fortfarande är mycket svag", skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Som helhet för tredje kvartalet beräknas nu beläggningsnivån bli omkring 35 procent.
"Scandic gör bedömningen att en genomsnittlig beläggningsnivå på omkring 40 procent normalt sett behövs för att nå break-even baserat på justerat ebitda, exklusive statliga stöd", skriver bolaget som dock förväntar sig att det justerade ebitda-resultatet kommer att påverkas positivt av direkta statliga stöd.
Beskedet fick aktien att falla och vid stängning var den ned 2,7 procent.